Pismo Thomasa Händela, poslanika u Evropskom parlamentu ispred stranke DIE LINKE (Levica) i člana u predsedništvu IG Metall-a u Nemačkoj.

Članovi organizacije Ravnopravnost iz Zrenjanina obavestili su nas o napadu na njihovog člana i kolegu Roberta Faia. U noći između 22. i 23. februara, u 01:30h ujutru, nepoznati nasilnik bacio je veliku betonsku ploču kroz prozor spavaće sobe porodice Fai. Ploča je promašila Roberta, koji je u to vreme spavao samo za nekoliko centimetara. Očigledno je da je namera napadača bila da mu ozbiljno naudi, a samo je igrom slučaja tragedija izbegnuta.

Robert Fai je radnik u fabrici lekova Jugoremedija i urednik je glasila “Bilten radnika i akcionara Jugoremedije ad”. Gospodin Fai ali i drugi radnici Jugoremedije su bili žrtve napada i ranije: upućivane su im prijetnje elektronskom poštom, na kućama su im bili ispisivani grafiti pretećeg sadržaja. Međutim, ni u jednom slučaju počinioci nisu bili identifikovani. Preteće poruke jasno ukazuju da su napadi sastavni deo duge kampanje zastrašivanja radnika Jugoremedije koji se bore za svoja radna mesta.

– Želim izraziti svoju solidarnost sa radnicima i malim akcionarima Jugoremedije u njihovoj borbi za očuvanje fabrike i 460 radnih mesta. Njihova duga borba ima veliki značaj u odbrani prava radnika i malih akcionara radničkih uopšte, i ne samo u Zrenjaninu.

– Apelujem na nadležne institucije grada Zrenjanina i  države Srbije da identifikuju i kazne počinioce napada na Roberta Faia u noći između 22. i 23. februara.

– Molim sve nadležne institucije da zaštite radnike i male akcionare Jugoremedije od svih vrsta uznemiravanja, pretnji i nasilja.

– Apelujem na sve odgovorne institucije da podrže radnike i male akcionare Jugoremedije u njihovoj borbi sa očuvanje fabrike i njihovih radnih mesta.

28. februar 2012.

Povezane vesti: Pokušaj ubistva radnika Jugoremedija i aktiviste udruženja Ravnopravnost, saopštenje Pokreta za slobodu, 23. februar 2012.