Članovi Pokreta za slobodu su 9. juna 2011. u Subotici predstavili inicijativu koju su pokrenuli 2009. – Koordinacioni odbor radničkih protesta i knjigu ”Deindustrijalizacija i radnički otpor”. Na tribini održanoj na Otvorenom Univerzitetu, grupe radnika iz SEVER-a, Fidelinke, Agrokombinata Subotice, Zorke, donele su odluku da pristupe Koordinacionom odboru. Uskoro ćemo objaviti video reportažu sa radničkog okupljanja i tribine.

Udruženje građana Subotice „Solidarnost“
Grupa radnika iz SEVER-a, Fidelinke, Agrokombinata Subotica, Zorke,…

Koordinacionom odboru radničkih protesta u Srbiji

Na svom skupu u Subotici dana 9.juna 2011. godine upoznali smo se sa platformom i osnivanjem Koordinacionog odbora radničkih pokreta u Srbiji i jedinstveno smo doneli odluku da usvojimo

Izjavu o pristupanju Koordinacionom odboru radničkih protesta u Srbiji

U potpunosti se slažemo sa Vašim stavovima o pljačkaškoj privatizaciji u našim firmama i Vašim zahtevima prema vladi Srbije.

Nekadašnji gigant elektromašinske industrije Jugoslavije i Srbije „SEVER“ nakon tenderske prodaje privatizovan je 31.12.2004. godine od kupca ATB iz Austrije. U kupoprodajni ugovor nije ušao socijalni program iz tenderske dokumentacije, što je prvo krivično delo. Drugo krivično delo je falsifikovanje i neizvršavanje obaveza od 16,1 miliona eura investicija i dokapitalizacije. Od 11 programa ukinuto ih je 9. Do sada zaključno sa 01.05.2011. bilo je 16 rundi otpuštanja i danas je u fabrici, u kojoj je nekada radilo 4200 radnika, zaposleno 469 radnika. Ovo su samo najvažniji delovi dokaza da su u „SEVER-u“ izvršena krivična dela i kriminalne radnje kako od strane mnadžmenta ATB-a, tako i sa strane Agencije za privatizaciju koja nije izvržila kredibilnu kontrolu izvršenja kupoprodajnog ugovora.

Radnici još od decembra 2009. godine vode borbu da se poništi privatizacija u „SEVER-u“, da se firma vrati u državno vlasništvo i da se pronađe drugi strateški partner. Do sada su održana 3 velika protesta na Trgu Slobode u centru Subotice, pisani su zahtevi koji su predati Agenciji za privatizaciju, vladi Republike Srbije i predsedniku Republike Srbije. Podnete su prijave MUP-u i tužilaštvu grada. Jedino smo naišli na podršku kod gradske uprave Subotice i očekujemo da se na sednici skupštine grada u junu mesecu podrže naši zahtevi. Nakon toga zahtevamo od Agencije za privatizciju i od vlade Republike Srbije da se hitno, u roku od mesec dana reše naši zahtevi. Ako nam se ne izađe u susret da se poništi ova pljačkaška privatizacija u „SEVER-u“, spremni smo otići pred ove institucije i boriti se do kraja. U tome tražimo i Vašu pomoć i spremni smo i mi Vama pomoći u Vašoj borbi da se očuvaju i spasu naše firme.

U sličnoj su situaciji, ali u stečaju i poznati „Agrkombinat Subotica“ kao i pekarsko mlinarsko preduzeće „Fidelinka“ iz Subotice. Slično u tom smislu i su i oni opljačkani o čemu posedujemo dokaze. U „Fidelinki“ je izvršeno i prvo hapšenje odgovornog lica.

Sa poštovanjem,

Za Udruženje građana Subotice „Solidarnost“

Vanja Dragojlović
Olajoš Nađ Mikloš

Subotica, 09.06.2011.