POKRET ZA SLOBODU je doneo odluku da podrži poziv Saveza samostalnih sindikata Srbije na ujedinjenje građana u zaštiti elementarnih radnih i socijalnih prava.

Podržavamo protivljenje najavljenim izmenama Zakona o radu, kao i protivljenje nedavno najavljenim ekonomskim merama Vlade Republike Srbije. Podržavamo zahtev da se preispita čitav proces privatizacije i utvrdi odgovornost za njegovo sprovođenje. Podržavamo zahtev da se utvrdi odgovornost za partijsko upravljanje u javnim, kao i u preduzećima u restrukturiranju. 

POKRET ZA SLOBODU će javnosti i Vladi Srbije dostaviti sopstveni predlog ekonomskih mera koje treba da dovedu do veće socijalne pravde, ali i razvoja ekonomije i demokratizacije političkog života.

POKRET ZA SLOBODU smatra da se u ovom trenutku elementarna radna i socijalna prava trebaju braniti protestima na ulici, u što većem broju gradova, jer nam prava niko neće dati već se za njih treba izboriti, kao što to pokazuje i nedavna izmena Zakona o radu kojom su zaštićene radnice na trudničkom bolovanju od otpuštanja u vreme trudnoće. Radnicima okupljenim oko našeg Koordinacionog odbora radničkih i seljačkih organizacija predložićemo da takođe podrže ovaj poziv Samostalnog sindikata, koji prenosimo u nastavku ovog saopštenja.

Nadamo se da ćemo ovim ujedinjenjem dogovoriti i realizovati konkretne akcije na zaštiti naših socijalnih prava.

POKRET ZA SLOBODU

14. jun 2013.

Saopštenje Saveza samostalnih sindikata Srbije

Rast broja nezaposlenih, rast cena, u prvom redu, cena osnovnih životnih namirnica, pad privredne aktivnosti i pad životnog standarda najširih slojeva stanovništva, narastanje „sive“ ekonomije, izražena finansijska nedisciplina, sve veći rast javnog i ukupnog spoljnjeg duga i mnogo toga ostalog izaziva opravdanu zabrinutost zaposlenih i svih drugih građana Republike Srbije.

Povodom najavljenih izmena Zakona o radu i ekonomskih mera Vlade Republike Srbije, Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije izražava zabrinutost da će iste dovesti do daljeg urušavanja i ovako teškog materijalno socijalnog položaja najširih slojeva stanovništva u Republici Srbiji.

Savez samostalnih sindikata Srbije, naročito, ističe da postojeće radno zakonodavstvo nije ni na koji način uzrok današnje krize i, nipošto, nije smetnja daljem privrednom razvoju.

Uzroke sadašnjeg stanja , prvenstveno, treba tražiti u pogrešnoj ekonomskoj politici koja je vođena u poslednjih deset godina, kriminalno sprovedenoj privatizaciji i prevlasti politike nad ekonomijom. Problem nije samo u 24 sporne privatizacije već u načinu na koji je celokupan proces privatizacije izvršen. Očito da ne postoji jedinstvena politička volja da se narasli ekonomski i socijalni problemi razreše.

Ideja da se smanje troškovi gašenjem preduzeća u restrukturiranju uz izbegavanje odgovornosti za neodgovorno partijsko upravljanje u njima, kao i u javnim preduzećima, van svake je ekonomske i druge logike.

Ozbiljno zabrinuti za dalji razvoj stanja u društvu, generacija mladih koje su bez posla, pozivamo građane na ujedinjenje oko zaštite svojih elementarnih radnih i socijalnih prava. Pozivamo „socijalno odgovornu“ Vladu da pokaže obećanu rešenost u pronalaženju puta za povećanje proizvodnje a time i boljeg života za sve.

13. jun 2013.

Informativna služba SSSS