Koordinacionom odboru radničkih protesta u Srbiji danas se pridružio Štrajkački odbor ’’Ravanice’’ iz Ćuprije. ’’Ravanica’’ je, uz ’’Zastavu elektro’’, ’’Srbolek’’, ’’Šinvoz’’ i ’’Bek’’, peti član Koordinacionog odbora, a tokom sledeće nedelje očekujemo da nam se pridruži još štrajkačkih odbora.

Brojna privatizovana preduzeća u Srbiji upropašćena su usled neodgovornog ponašanja Agencije za privatizaciju. Aktuelni radnički protesti prouzrokovani su pretežno korupcijom i zloupotrebama u koje su često umešani i sami službenici Agencije. Radnici ostaju bez posla, bez uplaćenih doprinosa, a fabrike se uvode u stečaj. Sve to opravdano dovodi u sumnju čitav proces privatizacije koji, prema poslednjim istraživanjima Instituta za sociološka istraživanja pri Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta, podržava samo 19 odsto ispitanika.

I pored opšte poznate činjenice da je nezakonit rad Agencije za privatizaciju doveo do propasti brojnih uspešnih preduzeća u Srbiji, Agencija na strah radnika ’’Ravanice’’ za budućnost svojih radnih mesta reaguje histeričnim pretnjama. Šta se krije iza agresivnog ponašanja Agencije prema glasovima zdravog razuma koji dolaze iz ’’Ravanice’’? Zbog čega se uspešnom menadžmentu ’’Ravanice’’ preti krivičnim gonjenjem, dok istovremeno zaštitu vlasti u Srbiji uživaju hiljade nesavesnih vlasnika koji su, u sprezi sa korumpiranim činovnicima Agencije za privatizaciju, upropastili srpsku privredu?

Mi odbijamo da se bez nas odlučuje o privatizaciji ’’Ravanice’’. Radnici u svom neposrednom okruženju imaju primer fabrika koje su upropašćene privatizacijom, gde su radnici ostali bez posla a fabrike dospele u stečaj. Ne želimo da to bude i naša sudbina. Zato i pristupamo koordinacionom odboru sa ciljem da se solidarno borimo protiv propadanja naših fabrika i za očuvanje radnih mesta.

Koordinacioni odbor radničkih protesta u Srbiji danas se obratio ministru Rasimu Ljajiću kao predsedniku Vladine Radne grupe za prevazilaženje problema u ostvarivanju prava zaposlenih u uslovima ekonomske krize, sa zahtevom za hitnim sastankom.

7. septembra 2009.

Za Koordinacioni odbor radničkih protesta u Srbiji

Predsednica Štrajkačkog odbora ’’Ravanice’’

Dragana Mitrović

Predsednik Štrajkačkog odbora ’’Zastave elektro’’

Slobodan Gajić

Predsednik Štrajkačkog odbora ’’Srboleka’’

Zoran Gočević

Predsednik Štrajkačkog odbora ’’Šinvoza’’

Mita Lisica

Predsednica Štrajkačkog odbora ’’BEK-a’’

Milena Prstojević