Udruženje građana Subotice “Solidarnost” od juna 2011. godine je postalo članom Koordinacionog odbora radničkih protesta u Srbiji i kao takvo pridruženi smo član Pokreta za slobodu. Na savetovanjima (bilo ih je četiri) krajem 2011. u Beogradu odlučili smo, pošto nadležni u Srbiji ne čuju glas ogorčenih radnika i ništa ne preduzimaju na sankcionisanju nezakonitosti u privatizaciji, da naše nalaze – iznesemo pred organima EU. Tako su 7. marta 2012. iznete naše ocene o privatizaciji “Sever”-a kao i o pljački i uništavanju drugih firmi u Srbiji kroz proces privatizacije.

Predstavnik Pokreta za slobodu iz Beograda, Milenko Srećković, govorio je u Odboru regija, savetodavnom telu Evropske Unije, o ekonomskim posledicama privatizacije u Srbiji. U svom izlaganju je Vladu Srbije označio za krivca za uništavanje velikog broja preduzeća i radnih mesta, pranje nelegalno stečenog novca kroz privatizaciju, uništavanje poljoprivrednih zadruga i kombinata, korupciju, tajkunizaciju svih segmenata društva i korišćenje državnog budžeta za finansiranje stranačkih aktivnosti.

Pokret za slobodu od Vlade Srbije traži nadoknadu štete i ispravljanje nepravde koja je radnicima i seljacima napravljena u postupku privatizacije.

”Nedopustivo je da tolika pljačka ostane nekažnjena a da sadašnja vlast i dalje bude smatrana demokratskom i proevropskom. Vlast u Srbiji govori da sve čini da bi Srbija postala deo Evropske unije a nijedna privatizacijska afera nije do kraja istražena niti su počinioci kažnjeni”, izjavio je Milenko Srećković.

Učešće Pokreta za slobodu na javnoj konferenciji održanoj prošle srede u Odboru regija podržao je međunarodni pokret ”European Coordination Via Campesina”. Sredinom sledećeg meseca će se u Briselu održati javni skup na kojem će se institucijama Evropske Unije ponovo predati pismo sa detaljnim informacijama o korupciji u privatizaciji. Skup će organizovati nedavno formirani ogranak Pokreta za slobodu u Briselu u kojem se nalaze društveni aktivisti iz inostranstva.

Pokret za slobodu je nestranački i nezavistan pokret. U vođstvu pokreta se pored Milenka Srećkovića nalaze još i Ivan Zlatić, publicista, Zdravko Deurić, vođa radnika u Zrenjaninu i sadašnji vršilac dužnosti direktora “Jugoremedije”, kao i radnici i seljaci brojnih preduzeća u Srbiji.

UG Subotice “Solidarnost” prati i u stalnoj smo komunikaciji sa nadležnim organima pravosuđa i sa nestrpljenjem očekujemo nalaze i mere MUP-a i Tužilaštva u Subotici povodom krivičnih dela i drugih nezakonitosti u privatizaciji “Sever”-a. I ovaj put upozoravamo vlasti u Subotici (pošto na naše prethodno pismo nije adekvatno reagovano) da jednom sednicom Skupštine grada, zaključcima i papirima i dalje ne sprečava dalje devastiranje i uništavanje “Sever”-a. Samo konkretnim i beskompromisnim merama i gradskih i državnih organa može se razotkriti pljačka “Sever”-a i za posledicu imati povećanje broja zaposlenih i produktivnosti u toj našoj renomiranoj firmi. Imamo na raspolaganju još niz mera i akcija da borba za spas “Sever”-a uspe i mi od nje nećemo odustati.

S poštovanjem,

Za UG Subotice “Solidarnost”

u Subotici, 15.03.2012. godine

Vanja Dragojlović

Tribina Pokreta za slobodu u Subotici, 9. jun 2011.

Izlaganje o privatizaciji u Srbiji u Odboru regija, savetodavnom telu EU, 7. mart 2012.