Radislav Stojanov (1968 – 2008)

radislav stojanov

Preminuo je 16.januara 2008, tokom protesta radnika ”Šinvoza” iz Zrenjanina, u noći provedenoj u zgradi Doma Sindikata u Beogradu.

Radnik Šinvoza Radislav Stojanov, rođen 1968. godine, otac dvoje dece, preminuo je noćas u kamenoj sali Doma sindikata, gde su radnici-akcionari zrenjaninskih fabrika Šinvoz i Bek proveli noć nastavljajući jučašnji protest, koji je organizovan sa zahtevima da se u Šinvozu raskine ugovor o privatizaciji, i da država preuzme odgovornost za svoj kapital u našim preduzećima i da zajedno sa radnicima-akcionarima, kao suvlasnik Beka i Šinvoza, nađe način za izlazak iz stečaja. Nakon što tokom čitavog dana nismo naišli na saradnju državnih organa, radnici-akcionari oba preduzeća su doneli odluku da oni koji mogu prenoće u Beogradu, kako bi sutra nastavili sa protestom. Naše kolege koje su se juče vratile za Zrenjanin, danas će se ponovo priključiti protestu do ispunjenja svih zahteva – raskida ugovora o privatizaciji Šinvoza i dogovora sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda o načinu izlaska iz stečaja.

Od kako je Šinvoz privatizovan 2004. godine, tri radnika su izvršila samoubistvo zbog beznadežne situacije u koju su dovedeni propadanjem preduzeća. Svi naši apeli upućeni državnim organima da spreče propast Beka i Šinvoza i da zaustave tragediju zrenjaninskih radnika, nailazili su na ignorisanje, šikaniranje, ubeđivanje da nismo u pravu i da većinski vlasnici vode preduzeća ka oporavku. Na isti tretman nailazimo pred svakim državnim organom kom se obratimo – za današnji protest ispred Akcijskog fonda, na koji smo se odlučili na sinoć održanom zboru, jutros smo pokušali da podnesemo prijavu OUP-u Palilula. Dežurni policajac nam je rekao da je prijava predata prekasno, i da će u slučaju da održimo protest podneti krivičnu prijavu protiv predsednice protestnog odbora Beka Milene Prstojević.

Mi radnici-akcionari Šinvoza i Beka, nekada moćnih fabrika koje su danas u stečaju zahvaljujući postupanju većinskih vlasnika i Agencije za privatizaciju, rešeni smo da zaustavimo propadanje. Protest u koji smo ušli zajedno sa preminulim kolegom, nastavićemo do ispunjenja svih zahteva radnika-akcionara Beka i Šinvoza.

16. januara 2008. godine,

Za Protestni odbor radnika-akcionara Šinvoza

Mita Lisica

Za Protestni odbor radnika-akcionara Beka

Milena Prstojević