Predstavnici Pokreta za slobodu izrazili su danas ispred Ministarstva odbrane nezadovoljstvo zbog plana da se u Beogradu sredinom juna održi NATO konferencija i ocenili da Srbija nikada ne treba da uđe u taj savez.

transparent

Predstavnik Pokreta za slobodu Milenko Srećković rekao je novinarima da predstavnici te organizacije nisu uspeli da svoje zahteve ostave u Ministarstvu odbrane jer im je na ulazu rečeno da Ministarstvo nema pisarnicu i da svoje zahteve pošalju poštom.

“Želeli smo da ministra odbrane Dragana Šutanovca podsetimo da je NATO bombardovao ovu zemlju 1999. godine i da ga pitamo da li se on toga seća… NATO je bombardovao i jedan deo ove zgrade, možda je pisarnica ostala baš u tom porušenom delu ministarstva”, rekao je on.

Srećković je rekao da Srbija ne treba da ugosti predstavnike NATO zemalja jer je u bombardovanju tog saveza 1999. godine, kako je rekao, poginulo 3.500 ljudi a 10.000 ih je ranjeno. NATO je, takođe, kako je rekao, bombardovao i izbegličke kolone, škole, bolnice i kulturne objekte.

On je rekao da ta organizacija od Ministarstva odbrane zahteva da, po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, odgovori na osnovu odluke koje institucije se pristupilo organizovanju NATO konferencije, da li je Ministarstvo tražilo mišljenje nadležnog skupštinskog odbora i koliko će novca iz budžeta biti potrošeno na taj skup.

“Da li će osim sredstava budžeta Republike Srbije ta konferencija biti finansirana i iz nekih drugih izvora i, ukoliko hoće, molimo Vas da nam dostavite informaciju iz kojih izvora, koliko je ukupan iznos tih sredstava i specifikaciju troškova”, navodi se u zahtevu.

Srećković je dodao da će, ukoliko Ministarstvo odbrane ne odgovori na taj zahtev, organizacija Pokret za slobodu tražiti te odgovore preko Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja.

transparent

U materijalu koji je podeljen novinarima, Pokret za slobodu se opisuje kao grupa pojedinaca koji se bore za prava radnika, seljaka i izbeglica, kao alterglobalistički pokret protiv globalnih tokova, a za poboljšanje socijalnog položaja i očuvanje radnih mesta.

Skupu je prisustvovalo oko 20 aktivista pokreta, među kojima je bilo i nekoliko članova Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo “Neću NATO” i “Ne zaboravljamo, ne opraštamo”.

Skup je obezbeđivalo desetak policajaca a protest je prošao bez incidenata.

antinato protest

20. maj 2011. | 13:55 | Izvor: Beta

U pismu Pokretu za slobodu, Tarik Ali, britanski pisac, novinar i levo orijentisani intelektualac pakistanskog porekla,  napisao je povodom održavanja NATO konferencije u Beogradu:

”Ima nečega skarednog u činjenici da Beograd, koji još uvek ima vidljive ožiljke od NATO bombardovanja, organizuje ovu vojnu stratešku konferenciju. NATO je sada ništa više od vojnog oružja američkog carstva, kojim se drugim zemljama nameće pokornost. Vlastodršci u državama Balkana ponašaju se bez ikakvog srama. Zaslepljeni američkom moći ne mogu da prepoznaju da im se sopstvena budućnost već odvija u drugim vazalnim državama u Evropi i drugde: kriza na Islandu, u Irskoj, Grčkoj i arapski ustanak protiv korumpiranih i kolaboracionističkih režima. Želim vam svu sreću u vašoj mobilizaciji. Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna imaju zajedničke vlastodršce. Važno je da se povezivanjem odozdo stvori novo zajedništvo.”

”Mislim da bi bila greška da Srbi razmatraju pridruživanje NATO-u s obzirom na istoriju NATO-a i njegovu sadašnju ulogu globalne intervencionističke sile predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.”

Noam Čomski