Pravilno održavanje automobila ključno je za očuvanje njegove funkcionalnosti, sigurnosti i vrednosti. Osim što omogućuje optimalne performanse vozila, redovita nega takođe može smanjiti troškove popravki i produžiti životni vek automobila. U nastavku donosimo savete za održavanje vašeg četvorotočkaša u top formi.

  1. Proverite i menjajte ulje redovno. Ulje je životna krv motora. Smanjuje trenje, hladi delove motora i pomaže u održavanju čistoće motora. Preporučuje se promena ulja svakih 5.000 do 10.000 kilometara, zavisno od preporuke proizvođača i vrsti ulja koje koristite.
  2. Održavajte kočnice. Proveravajte diskove, obloge, cevi i kočione tečnosti. Svaka neispravnost u sistemu za kočenje može ugroziti vašu sigurnost na putu.
  3. Proverite gume. Pravilno naduvane auto gume omogućuju bolju efikasnost goriva i manje troše gume. Gume takođe treba redovno rotirati kako bi se ravnomerno trošile.
  4. Očistite i zamenite filtere. To uključuje filtere vazduha, ulja i goriva. Čisti filteri omogućuju bolju proizvodnju i potrošnju goriva te štite motor od nečistoća.
  5. Održavajte sistem hlađenja. Redovno nadopunjavajte rashladnu tečnost i proveravajte cevi i spojeve zbog curenja.
  6. Proverite akumulator. Obezbedite čiste i čvrste spojeve. Starije baterije koje gube kapacitet trebalo bi da se zamene.
  7. Redovno proveravajte svetla. Osigurajte da sva svetla (prednja, zadnja, maglenke, žmigavci) rade ispravno. Zamenite pregorele sijalice.
  8. Očistite automobil. Redovno pranje i voskanje čuva boju i spoljni izgled automobila, dok čišćenje unutrašnjosti osigurava ugodno okruženje za vozače i putnike.
  9. Održavajte izduvni sistem. Redovno proveravajte izduvnu cev, katalizator i auspuh kako biste otkrili eventualne rupe ili koroziju.
  10. Redovito proveravajte nivo svih količina. To uključuje kočionu tečnost, prenosno ulje, tečnost za pranje stakla i servisno ulje.

Pravilno održavanje automobila ne samo da će osigurati bolje performanse i veću sigurnost, već će i smanjiti ukupne troškove vlasništva tokom veka trajanja automobila. Često su najjednostavniji koraci, poput provere tečnosti i pritiska u gumama, ti koji mogu sprečiti skupe popravke u budućnosti. Ulaganje vremena i truda u održavanje vašeg vozila isplatiće se dugoročno.