Представници Покрета за слободу и Народног фронта тврде да је кореjска компанија „Јура“ у Словачкој позната по кршењу радних права и забрани синдикалног организовања, док из Већа савеза самосталних синдиката поручују да је то проблема Кореjаца и да ће по сваку цену формирати синдикат у тој фабрици

svetlost

Пословодство кореjске компаније „Јура“, која је купила имовину фабрике „Застава електро“ у Рачи, у уторак, 20. априла, обелоданило је списак са именима радника који су им потребни за покретање производње у фабрици електроинсталација и каблова за аутомобилску индустрију. Међутим, како нам је потврдио председник Самосталног синдиката „Заставе електро“ Слободан Гајић, од 284 запослена у тој фабрици, на списку пожељних нашло се само 118, и то жена.

– Нико од представника синдиката који су учествовали у досадашњим преговорима није се нашао на списку, па ни ја, тако да о одзиву радница не могу да причам. На списку се нашла само женска производна радна снага и на њима је да одлуче да ли ће прихватити радно место у „Јури“ или не – каже Гајић.

Према његовим речима, директор компаније која је купила имовину „Заставе електро“ Лукас Нам јавно је рекао да не жели формирање синдиката у новој фабрици, али Гајић очекује да би неко требало да преузме његову улогу, то јест, да организује синдикат.

„Јура“ крши права?

Прошле недеље саопштењем за јавност су се огласиле организације Народни фронт – иницијатива за јединствену левицу и Покрет за слободу у коме се, између осталог, каже да је министар економије Млађан Динкић долазак компаније „Јура“ у Рачу искористио за личну промоцију, „иако је он сам најодговорнији што су државне агенције, толерисањем несавесног понашања бивших власника, омогућиле да се „Застава електро“ доведе на ивицу стечаја, а раднике приморале да спас потраже на улици у вишемесечним протестима“.

– Након што су раскидом приватизације омогућили опоравак своје фабрике која је позната по квалификованој радној снази и очуваним фабричким погонима, раднике је дочекало по њих најнеповољније могуће склапање уговора са страном корпорацијом. Јужнокорејска „Јура“ корпорација, која је недавно купила погоне „Заставе електро“ у Рачи, не преузевши никакву обавезу према радницима, у Словачкој је позната по кршењу радних права, предугом радном времену и малтретирању радника, закључци су словачке инспекције рада. Радници су присиљавани да раде у сменама од по дванаест сати, без паузе, а забрањен им је међусобни разговор као и употреба мобилних телефона. У неким извештајима говори се и о физичком малтретирању и понижавању радника. Самим радницима „Заставе електро“ нови власник већ је претио отказом уколико оснују синдикат у његовој компанији – стоји у саопштењу ове две организације, чији представници тврде да су скоро сви радници одлучили да напусте фабрику и узму отпремнине, јер радничка права нису заштићена и подсећају на искуство радника „Фиjата“ који су одлучили да напусте радна места.

Синдикат упоран

Председник Већа Самосталног синдиката у Крагујевцу Југослав Ристић каже да му није познато поступање компаније „Јура“ у Словачкој и да ће учинити све да одмах по почетку рада ове компаније у Рачи формирају синдикат, као цивилизацијску тековину модерних друштава и, пре свега, потребе радника.

– Немам информација да ће се они томе супротставити, јер су то у овој земљи уставом и законима гарантована права, а и ако то буду оспоравали, биће то њихов проблем. У овом тренутку, они заиста делују као добро решење за „Заставу електро“ и Рачу уопште, јер је без бар ове фабрике, то место без перспективе.

Верујем да зараде у овој фабрици неће бити велике, јер нико не долази да нас усрећи, већ да оствари профит на нашем јефтином раду, али верујем да ће бити сталне и стабилне – тврди Ристић.

Како сазнајемо, радницима је на почетним преговорима речено да могу да се изјасне за социјални програм уз 300 евра по години радног стажа, док, ако остану на шестомесечном пробном раду, а после тога одустану, могу добити само 100 евра по години стажа. Радници су тада најавили блокаду фабрике, па су уследили преговори на којима им је ипак обећан исти износ отпремнине и у случају да се одлуче да окушају срећу код новог власника, због чега су се неки, како сазнајемо, полакомили.

На Сајму образовања и запошљавања у Крагујевцу „Јура“ је огласила понуду радних места за раднике са високом стручном спремом, са или без радног искуства, за логистику, извоз и увоз, референта кадровске службе, директора производње, референта ИТ службе, рачуновође, референте за контролу квалитета, технологе и инжењере у производњи. Интересовање је било велико, чак и за производњу, иако није било конкурса за та радна места. Подсећамо да ће држава корејској компанији дати 4.500 евра по сваком новоотвореном радном месту.

„Народ против Динкића“

Покрет за слободу залаже се за равноправност, социјалну правду и друштво без угњетавања и немаштине, а подржава различите иницијативе група и појединаца који се доследно и упорно боре за права потчињених и угрожених друштвених слојева – радника, сељака, избеглица… Настао је 2004. године уједињењем студентских и радничких активиста, а недавно је покренуо кампању „Народ против Динкића“ којом подржава сваку иницијативу за разрешење Млађана Динкића са дужности министра економије и регионалног развоја.

– Централе синдиката оптужујемо за инерцију, неактивност и толерисање што указује на то да су корумпирани, док са локалним синдикатима у фабрикама имамо много бољу сарадњу – каже Миленко Срећковић, активиста овог покрета и додаје да они не воде синдикалну борбу и да немају амбицију да постану синдикат.

Динкићева обећања

Приликом потписивања купопродајног уговора, министар економије Млађан Динкић рекао је да је од 280 радника, „Јура“ спремна одмах да преузме 200, изразивши „велико задовољство“ што је закључен уговор и што је испунио обећање да ће бити пронађен стратешки партнер које је 10. септембра дао радницима „Заставе електро“. Динкић је тада (12. априла) рекао да ће до краја године бити запослено 1.000 људи и да ће „Јура“ за Рачу бити оно што је „Фијат“ у Крагујевцу, са више од 90 одсто производа намењених извозу.

22.april 2010.

Izvor: Svetlost, nedeljni informativni list iz Kragujevca