Na poziv neformalne koalicije socijalno angažovanih aktivista iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, predstavnici POKRETA ZA SLOBODU pridružili su se, u znak solidarnosti, delegaciji podrške grčkom levičarskom pokretu i grčkim radnicima. Na sastancima u Atini i Solunu sa samoorganizovanim radnicima koji se bore za samoupravu i pokretanje proizvodnje u svojim fabrikama, sindikalistima iz levičarske koalicije SIRIZA, antifašističkim i anarhističkim organizacijama, razmenjivali smo iskustva i razgovarali o mogućnostima zajedničkih akcija i udruživanja snaga. Pronašli smo značajne sličnosti između naših ciljeva i strategija, koje mogu biti osnova za dalje povezivanje. U ovom tekstu govorimo o borbi radnika VIOMET-a, fabrike iz Soluna, koja je jedna od najvažnijih inicijativa te vrste u Grčkoj.

Transparent solidarnosti sa grčkim radnicima na protestu u Atini.

BORBA RADNIKA VIOMET-a U SOLUNU

Uprava fabrike VIOMIHANIKI METALLEYTIKI (VIOMET), podružnice Filkeram-Džonsona, napustila je fabriku, i njene radnike, još u maju 2011. U odgovor na to, radnici fabrike obustavili su posao i blokirali ulaz u fabriku od septembra 2011. Fabrički sindikat je organizovao 40 radnika, od kojih su svi, do danas (godinu dana nakon zatvaranja fabrike) aktivni, smenjujući se u fabrici, kako bi osigurali da oprema ne bude pokradena ili odnesena od strane uprave. Svi radnici takođe učestvuju na Generalnim skupštinama.

Radnici fabrike VIOMET i predstavnici Pokreta za slobodu

Predlog sindikata kako da se izađe iz ovog ćorsokaka – pošto je uprava izjavila da fabrika neće biti ponovo otvorena, usled nedostatka sredstava – jeste da fabrika pređe pod radničku kontrolu, predlog za koji je glasalo 98% radnika na Generalnoj skupštini. Konkretnije, oni traže da fabrika bude predata radnicima, i da svi članovi Uprave i radnici koji sede u upravnom odboru podnesu ostavku, bez ikakvih zahteva prema budućoj radničkoj samoupravi fabrike.

Što se tiče početnog kapitala, koji je neophodan za operisanje fabrike, predlog radnika je da im Grčka organizacija za zapošljavanje radne snage (OAED) unapred isplati sumu koja je za njih već predviđena nakon što ostanu bez posla.

Najzad, radnici VIOMET-a zahtevaju uvođenje pravnog statusa za zadružna preduzeća, kako bi njihova sopstvena i sve buduće inicijative bile zakonski zaštićene.

U proglasu grčkog Pokreta za radničku emancipaciju i samo-organizaciju, kaže se:

U borbi radnika VIOMET-a, osim očigledne vrednosti koju vidimo u svakoj radničkoj borbi i svakom radničkom zahtevu, prepoznajemo takođe i dodatnu vrednost, koja se sastoji upravo u ovoj predloženoj samoupravi. Verujemo da je okupacija i reaktiviranje fabrika i korporacija od strane njihovih radnika jedini realni alternativni predlog pred stalno rastućom eksploatacijom radničke klase. Samoorganizacija zatvorenih fabrika jedini je predlog koji ima snagu da mobiliše radničku klasu – koja, živeći pod konstantnom pretnjom nezaposlenosti, ne može pronaći načine na koje bi joj se oduprla.

Znamo da su teškoće sa kojima ćemo se suočiti u borbi za samoupravu fabrike brojne, budući da će se država i kapital tome žestoko suprotstaviti – jer bi moguća pobeda stvorila presedan i primer za sve druge borbe u zemlji. Ipak, pitanje u čijim je rukama proizvodnja postaje pitanje života i smrti za radničku klasu gurnutu na rub propasti. Iz tog razloga, radničke borbe orijentisane u tom pravcu i snage koje se solidarišu sa ovim borbama moraju biti spremne na sudar sa državom i administracijom kako bi ostvarile okupaciju sredstava za proizvodnju i radničku samoupravu.

Mi pozivamo svaki sindikat, organizaciju i radnika da budu solidarni sa borbom radnika VIOMET-a i da aktivno podrže radnike, kako finansijski tako i politički.

FABRIKE PRIPADAJU RADNICIMA

Već je skoro 17. mesec kako fabrika VIOMET iz Soluna u Grčkoj ostaje zatvorena. Radnici vode jednu bitnu borbu, u teškim uslovima, neplaćeni od maja 2011. i preživljavajući s velikim teškoćama pod obustavom posla, da održe u životu vrlo dinamičnu industriju građevinskih materijala, i sačuvaju dostojanstvo i ponos radnika pred nezaposlenošću, nemaštinom i siromaštvom.

Radnici VIOMET-a bore se da otmu fabriku iz kandži kapitala i daju je u ruke radnicima! Bore se za to da mi radnici možemo živeti bez gazdi!

Na njihovoj strani su stotine radnika i nezaposlenih, bilo organizovanih u kolektive ili samostalnih, koji podržavaju borbu sindikata VIOMET politički, ekonomski i moralno, organizovanjem inicijativa, konferencija i skupova solidarnosti u mnogim gradovima širom Grčke, kao i u inostranstvu.

U vreme kad je većina društva pod napadom, žrtvovana profitu i spasavanju “nacionalne ekonomije” banki i industrijalaca, primer VIOMET-a, zasnovan na sindikatu koji funkcioniše po principima neposredne demokratije, pokreće i inspiriše sve više ljudi svakog minuta. To je zato što borba radnika za samoupravu fabrike, za potpunu radničku kontrolu nad sredstvima proizvodnje i preživljavanja, nalazi sve više pristalica u situaciji gde su kompanije koje prestaju s radom i masovna nezaposlenost svakodnevna vest u svim krajevima Grčke.

TO JE RAZLOG ZAŠTO BORBA VIOMET-a MORA POSTATI BORBA SVIH RADNIKA, ČITAVOG NAPADNUTOG DRUŠTVA.

Uloga Inicijative otvorene solidarnosti jeste da pojača borbu sindikata VIOMET-a, ojačavanjem informativne kampanje i kampanje solidarnosti, tako što će se postarati da poziv radnika dopre do svakog radnog mesta i svakog komšiluka. Zato mi organizujemo kampanje zajedno sa sindikatom od industrijske zone do centra Soluna.

KRENIMO PUTEM BORBE.

U doba jednosmernog kapitalizma i kontinuiranog napada vlade i Trojke, koji preti da potre prava i potrebe miliona radnika i nezaposlenih, mi stupamo u moderne, pravedne društvene borbe, čineći jedan korak više ka našem – danas tako neophodnom – protivnapadu za svrgavanje kapitalizma.

Mi pristajemo uz glas radnika VIOMET-a, koji uzvikuju:

VI NE MOŽETE? MI MOŽEMO!!!

Inicijativa otvorene solidarnosti za podršku borbi radnika VIOMET-a.

Internet stranica sindikata VIOMET-a: http://biom-metal.blogspot.gr/