“Pokret za slobodu” je pozvao građane da Dinkiću ne daju glas na idućim izborima i izbrišu ga iz parlamentarnog života “jer onog koji preko koalicija ulazi u vlast, samo narod može da pobedi”.

Ova organizacija napominje da ne poziva na izbore, niti savetuje građanima za koga da glasaju, već je njena akcija usmerena na “Dinkića u cilju spasavanja srpske ekonomije” i apeluju na birače da mu ne dozvole da pređe cenzus.

OPOZICIJA TRAŽI RASPRAVU O ODGOVORNOSTI MINISTRA EKONOMIJE

Dinkić dojadio svima

Tri stranke (SNS, DSS i Nova Srbija) i Pokret za slobodu pokrenuli kampanju protiv lidera G17 plus

Još se nisu stišale strasti posle incidenta koji je Mlađan Dinkić u Skupštini Srbije imao sa poslanicom SNS-a Jorgovankom Tabaković, a opozicija već najavljuje raspravu o odgovornosti ovog ministra. Uz to “Pokret za slobodu” je pokrenuo kampanju “Narod protiv Dinkića“.

Iz DSS-a je juče saopšteno da će uz podršku Nove Srbije i Srpske napredne stranke pokrenuti inicijativu za parlamentarnu raspravu, kroz tzv. interpelaciju, o odgovornosti ministra ekonomije i regionalnog razvoja, ne samo što je grubo vređao poslanicu SNS-a, već zbog katastrofalnog ekonomskog stanja, ali i rasparčavanja Srbije, predloženim zakonom o regionalizaciji.

Pokret za slobodu” je pozvao građane da mu ne daju glas na idućim izborima i izbrišu ga iz parlamentarnog života “jer onog koji preko koalicija ulazi u vlast, samo narod može da pobedi”.

Ova organizacija napominje da ne poziva na izbore, niti savetuje građanima za koga da glasaju, već je njena akcija usmerena na “Dinkića u cilju spasavanja srpske ekonomije” i apeluju na birače da mu ne dozvole da pređe cenzus.

Da je cenzus problem lidera G17 plus pokazali su vanredni izbori u nekim opštinama gde je ostao izvan vlasti, pa prionuo na učvršćivanje saveza sa lokalnim liderima u Uniju regiona da bi u tom zbiru ojačao biračko telo. U novom jatu je, bezuspešno, poželeo da vidi lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu, a uspeo da se uoči izbora u Žablju uortači sa čelnicom Narodne partije Majom Gojković koja zvanično još uvek nije raskinula koaliciju sa “narodnjacima” Vojislavom Koštunicom i Velimirom Ilićem.

Udruživanje je, kako saznajemo u vladajućoj koaliciji, Dinkićev imperativ jer mu je iz Demokratske stranke poručeno da ga više neće “šlepati” na izbornoj listi DS-a.

– On je razgovarao sa liderom DS Borisom Tadićem i dogovorio se da ga ne ometa u prikupljanju korpusa glasova koji nezavisni lideri u lokalu – rekao je naš izvor, dodajući da DS , “za sada”, neće G17 plus “pustiti niz vodu”, da ne bi dovodio u pitanje opstanak vlasti.

Incidentom u parlamentu Dinkić je, smatra ekspert za istraživanje javnog mnjenja Miroslav Šutić, pokazao veliku nervozu, uzrokovanu teškoćama u realizaciji plana za formiranje Unije regiona.

– Taj savez je više ostao priča za javnost, nego realizacija na terenu jer su se uključili marginalni politički igrači, pa je teško da će sa njima preskočiti cenzus. Ali, Dinkić nema alternative – kaže Šutić.

On ukazuje da ni “ekonomska utopija” koju nudi neće imati efekta na birače, ali sa druge strane smatra i da se pokretanje javne kampanje protiv Dinkića neće sada odraziti na vlast.

– Cilj koalicije na vlasti je opstanak Vlade i nije im u interesu da smanjuju svoj korpus, ali će svakako ukazati Dinkiću da”spusti lopticu” i ne ljulja vladajući brod u teškoj situaciji.

Srušili tri vlade

G17 plus slovi za partiju koja je u prethodnih sedam godina srušila tri vlade: na jesen 2003, aferom “Bodrum”, DOS-ovu koju je predvodio Zoran Živković, oktobra 2006. Vojislava Koštunice povlačenjem svojih ministara iz Vlade, “zbog stopiranja evropskih integracija”, a mediji im pripisuju i pad druge Koštuničine druge vlade u martu 2008. zbog sukoba oko Kosova. Tokom nepune dve godine, tri puta su uzdrmali aktuelnu vladu Mirka Cvetkovića, aferom “Krišto”, naftnim aranžmanom sa Rusijom i uslovljavanjem novim Zakonom o informisanju.

“Gotov je”?

Pokret za slobodu” je zajedno sa “Narodnim frontom” optužio Dinkića da dovođenjem kompanije “Jura” u Raču kragujevačku pravi ličnu promociju, kao i da je najodgovorniji što su državne agencije omogućile da “Zastava elektro” bude dovedena do ivice stečaja.

Pokret je štampao plakate nalik “Otporovim”, a umesto slike Slobodna Miloševića je Dinkićeva, sa istim sloganom “Gotov je”.

Maestro od haosa

Suzana Grubješić, poslanik G17 plus, obezvređuje akcije protiv svog lidera navodima da “danas svako skuplja potpise protiv svakog”.

– Ima još dve godine do izbora i puno posla, tako da ne znamo da li ćemo na njima učestvovati zajedno sa DS-om. Još uvek je rano za takvu odluku – kaže Grubješić.

Aleksandra Janković, poslanik NS-a, osim podrške Pokretu za slobodu, ističe i akciju opozicije da se pokrene rasprava o ponašanju Dinkića u parlamentu.

– Kad se utvrde činjenice, može se desiti da i nadležni organi imaju posla – kaže ona i dodaje da kad se Dinkić pojavi u parlamentu “uvek nastane neki haos”.

B. Rajić, 20.04.2010.

Izvor: http://www.vesti-online.com