Protest - ZA REINDUSTRIJALIZACIJU SRBIJE


POKRET ZA SLOBODU u petak 7. decembra, sa početkom u 9 časova, organizuje protest ispred Privrednog suda (bivši Trgovinski sud) u Beogradu, ul. Masarikova br. 2.

POKRET ZA SLOBODU je samo u ovoj godini organizovao dva protesta usmerena na otklanjanje sistemskih uzroka korupcije, i ispravljanje njenih negativnih posledica u pojedinačnim preduzećima. Zahtevali smo obnovu opljačkanih preduzeća i uništenih radnih mesta kao najbolji način da se obeštete radnici i doprinese poboljšanju opšteg stanja u kom se nalazi domaća privreda; da se preispitivanje privatizacija ne redukuje na policijske istrage već da dovede do sistemskih promena. Oba protesta bila su posvećena uspomeni na Vericu Barać kao osobi koja je najviše doprinela da se razotkriju i objasne problemi radnika koji učestvuju u protestima POKRETA ZA SLOBODU. Na poslednjem protestu, 14. septembra, predstavnik Predsedništva Srbije obećao nam je tokom pregovora, u ime novoizabranog predsednika Tomislava Nikolića, da će se raditi na istraživanju svih slučajeva zloupotrebe u privatizaciji na koje im budemo ukazali. Veliki broj naših dopisa o tome, sastavljenih u saradnji sa radnicima i uz predloge kako obnoviti pojedinačna preduzeća, već je dostavljen, a neki su još u pripremi. Na njih smo prošle nedelje iz Predsedništva dobili pismeni odgovor, a nakon toga i telefonski poziv, iz kabineta predsednika Nikolića, kojim se još jednom potvrđuje da su naši zahtevi uzeti u razmatranje, poslati nadležnim institucijama i da uskoro možemo očekivati odgovor za svako pojedinačno preduzeće. Predsedništvo nas takođe uverava da ima razumevanja za tešku situaciju u kojoj se radnici ovih preduzeća nalaze i još jednom nas moli za strpljenje.

Međutim, kako je u većini preduzeća situacija više nego alarmantna usled pretnji stečajem i likvidacijom – prinuđeni smo da opet izađemo na ulicu kako bi ubrzali rešavanje najhitnijih slučajeva.

U petak u 9 časova održava se sudsko ročište na kom se odlučuje da li će ugostiteljsko preduzeće ''Tri grozda'' otići u reorganizaciju ili likvidaciju – kojoj se radnici protive.

Preduzeće ’’Tri grozda’’ postoji od 1951. godine, a 2005. godine je, pre preuzimanja od strane ’’Mosaic Cateringa’’, posedovalo čak 33 ugostiteljska objekta, u kojima je bilo zaposleno ukupno 500 radnika. Iako je ’’Mosaic Catering’’ osnovan tek u oktobru 2005, sa ukupnim kapitalom od samo 500 evra, ’’Hipo Alpe Adria Banka’’ a.d. Beograd je sa njim 5. januara 2006. sklopila Ugovor o izdavanju bankarskih garancija i dugoročnom investicionom kreditu u iznosu od 7.5 miliona evra, kako bi mu tim novcem omogućila da otkupi većinski paket akcija ’’Tri grozda’’. ’’Hipo Alpe Adria banka’’, u našem regionu najpoznatija po drastičnim korupcionaškim aferama, kredit za kupovinu akcija je, dakle, u ovom slučaju odobrila jednom tek otvorenom preduzeću koje na svom računu nije imalo nikakav promet niti imovinu, sem minimalnog osnivačkog kapitala. Prema bankarskim propisima ’’Mosaic Catering’’ uopšte nije ispunjavao uslove za dobijanje takvog kredita.

Nakon što su 2006. godine uspostavili svoju kontrolu u preuzetoj kompaniji, vlasnici ’’Mosaic Cateringa’’ i ’’Hipo’’ banka 2009. godine sklapaju Ugovor o solidarnom jemstvu, u kojem preduzeće ’’Tri grozda’’ svojom celokupnom imovinom postaje jemac da će ’’Mosaic Catering’’ vratiti banci neisplaćeni deo kredita u iznosu od 3.22 miliona evra. Na taj prevarni način, za kupovinu ’’Tri grozda’’ iskorišćena su njegova sopstvena sredstva, odnosno dugovi ’’Mosaic Cateringa’’ prebačeni su na teret kupljenog preduzeća, i postali dugovi samog ’’Tri grozda’’: ono je, drugim rečima, samo platilo sopstvenu prodaju i sopstvenu propast.

''Hipo banka'' je takođe predložila i stečaj zrenjaninske fabrike lekova ''Jugoremedije'' koja je bila prinuđena da kredit za rekonstrukciju proizvodnih pogona podigne pod nepovoljnim komercijalnim uslovima usled toga što je država, iako vlasnik 42% akcija fabrike, odbila da finansijski podrži zakonski obavezno usklađivanje uslova proizvodnje. Brojni pritisci na Jugoremediju (obaranje cene lekova, policijske istrage namenjene širenju panike i medijska hajka), podsticani raznim profiterskim interesima uvozničkog lobija i krupnog kapitala, onemogućili su joj da izmiruje svoje dugove; trenutno u fabrici stoje zalihe lekova ali pod zabranom prodaje, a takođe joj je isključena i struja, čime su ugroženi i proizvedeni lekovi i mogućnost proizvodnje u budućnosti. Isto tako, nastavlja se rasprodaja imovine u Srboleku, koji je pored Jugoremedije jedina domaća farmaceutska kompanija, iako su dugovi preduzeća mnogo manji od sume koja je iz preduzeća pokradena ili koja mu se duguje.

Nastavlja se i prinudno iseljavanje radnika iz dva samačka hotela u vlasništvu ''Trudbenika'' uprkos činjenici da je neophodno preispitati privatizaciju ovog preduzeća, na šta se ukazuje čak i u rezoluciji Evropskog parlamenta. Slučaj preduzeća Trudbenik predstavili smo u filmu ''Od -18 do +30'' još 2010. godine, koji je dostupan i na našem internet sajtu. Treba sprečiti isterivanje radnika na ulicu i omogućiti im otkup stanova, o čemu je odluka u tom preduzeću doneta još pre nego što je država 2008. prodala ove objekte Draganu Kopčaliću, finansijeru i nekadašnjem članu Demokratske stranke.

Detaljni opisi pojedinačnih slučajeva dostupni su na našem sajtu www.pokret.net, posebno u dopisima koje smo nedavno dostavili Kabinetu predsedništva. U njima su pružene informacije o trenutnoj situaciji u sledećim preduzećima: ''Srbolek'', IP ''Prosveta'', ''Tri grozda'', ''Rekord'', ''Minel Transformatori'', ''Rafinerija nafte'' iz Beograda, ''Sever'', ''Agrokombinat'', ''Azotara'', ''Ikom'' iz Subotice, ''Jugoremedija'' iz Zrenjanina. Dopisi o brojnim drugim preduzećima su u pripremi.

POKRET ZA SLOBODU obećao je da će borbu koju predvodi dovesti do kraja. Sledeći protest neophodan je radi njenog uspešnog ishoda. Molimo vas da nam i ovog puta pružite podršku jer smo proteklih godina već dokazali da su naše borbe vođene isključivo opštim interesom.

Protest organizujemo na inicijativu članova naše organizacije - radnika UP ''Tri grozda''.

5. decembar 2012.

POKRET ZA SLOBODU

  1. Follow us on Facebook
  2. Borba za budućnost
  3. Deindustrijalizacija i radnički otpor
  4. Otimanje zemlje: Otpor i alternative
  5. Z magazin Balkan
  6. Pokret
  7. Koordinacioni odbor radničkih organizacija