NOAM ČOMSKI PODRŽAO APEL POKRETA ZA SLOBODU


ZRENJANIN, 11. mart 2009. (Beta) - Američki politički analitičar Noam Čomski podržao je apel Pokreta za slobodu i Odbora građana za podršku radnicima-akcionarima "Šinvoza" i potpisao pismo koje je danas upućeno predsedniku Srbije, premijeru i ministru unutrašnjih poslova kako bi se zaštitila prava radnika-akcionara zrenjaninske fabrike za remont šinskih vozila "Šinvoz".

U tom pismu je od predsednika Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića zatraženo da učine sve što je u njihovoj moći da zaštite prava radnika-akcionara na rad i privatnu svojinu, da spreče pljačku fabrike i propast više od 600 zrenjaninskih porodica.

Pored toga, u pismu se navodi da radnici "Šinvoza" protestuju još od decembra 2007. jer je većinski vlasnik Nebojša Ivković namerno odveo fabriku u stečaj, zahvaljujući krajnje neodgovornom i nezakonitom radu Agencije za privatizaciju.

To su, kako se ističe, ustanovili Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, i Anketni odbor Skupštine Zrenjanin, osnovan da bi ispitao stečaj Šinvoza.

Tužilaštvo i Trgovinski sud, napominje se u pismu, ignorišu ove nalaze, dok Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije poriču činjenice ne preduzimajući ništa da otklone posledice svog nezakonitog rada.

"Imajući u vidu da vaša vlada teži uspostavljanju demokratije u Srbiji, siguran sam da shvatate da je zaštita temeljnih prava radnika i malih akcionara presudna za uspeh demokratskih reformi" navodi se u pismu koje je potpisao Čomski.

Kako se ukazuje, država koja poštuje samo interese bogatih, a ne i prava ostalih građana, ne može postati slobodna država, već samo zemlja robova.

Pismo podrške radnicima Šinvoza prošle nedelje su uputili i učesnici kongresa o solidarnoj ekonomiji održanog u Beču, čime je započeta kampanja za međunarodnu podršku radnicima Šinvoza koju organizuju Pokret za slobodu i Odbor građana za podršku radnicima-akcionarima "Šinvoza".

(Beta, 11.03.2009)

Pismo podrške se može naći na sledećem linku:
http://freedomfight.net/cms/index.php?page=freedom-fight---web-page-on-english-language

Pismo učesnika kongresa o solidarnoj ekonomiji u Beču, može se naći na sledećem linku:
http://www.solidarische-oekonomie.at/index.php?option=com_content&view=article&id=84

Pokret za slobodu

Odbor građana za podršku radnicima-akcionarima Šinvoza


  1. Follow us on Facebook
  2. Borba za budućnost
  3. Deindustrijalizacija i radnički otpor
  4. Otimanje zemlje: Otpor i alternative
  5. Z magazin Balkan
  6. Pokret
  7. Koordinacioni odbor radničkih organizacija