Fabrika za proizvodnju i remont šinskih vozila ”Šinvoz” iz Zrenjanina je prvi put započela privatizaciju 1990. godine, po odredbama Zakona o društvenom kapitalu. Do 1993. godine, radnici ”Šinvoza” su otkupili 14% akcija preduzeća, nakon čega je privatizacija obustavljena zbog hiperinflacije.
Privatizacija fabrike je nastavljena 2004. godine, po novom Zakonu o privatizaciji – radnicima i penzionerima je pripalo 30% akcija, a država je preostalih 56% prodala Nebojši Ivkoviću, koji je na aukciji učestvovao kao fizičko lice. U trenutku prodaje 56% kapitala, ”Šinvoz” je imao oko 870 radnika.
Prema ugovoru sa Agencijom za privatizaciju, Ivković je bio obavezan da investira u ”Šinvoz”, i na osnovu investicije je trebalo da poveća svoj vlasnički udeo. Ovu ugovornu obavezu, Ivković je ”izvršio” 2005. godine, tako što je pet rashodovanih dizel lokomotiva nabavljenih radi kasiranja (seče u staro gvožđe), prikazao kao investiciju u osnovna sredstva, nakon čega se uknjižio kao vlasnik 76% akcija ”Šinvoza”. Radnici-akcinari su obavestili Agenciju za privatizaciju o kakvoj vrsti ”investicije” se radi (pogledati slike ispod), i zahtevali kontrolu izvršenja ugovornih obaveza. Agencija je na zahtev radnika-akcionara u naredne dve godina slala nekoliko kontrola u ”Šinvoz”, ali su njihovi nalazi uvek potvrđivali da investicija jeste izvršena na način predviđen ugovorom.
Leta 2006. godine radnici ”Šinvoza” po prvi put ulaze u štrajk, zbog neisplaćenih zarada. Uz posredovanje Ministarstva privrede, štrajk je obustavljen nakon dve nedelje, ali se vrlo brzo ispostavilo da većinski vlasnik ne namerava da ispuni štrajkačke zahteve.
Nakon što mu je istekla ugovorna obaveza održavanja kontinuiteta proizvodnje, Ivković tokom 2007. godine u potpunosti obustavlja rad u fabrici, i otpušta sve veći broj radnika na ime tehnološkog viška. Radnici-akcionari organizuju proteste na kojima traže raskid kupoprodajnog ugovora, na šta Ivković reaguje otpuštanjem predsednika Samostalnog sindikata ”Šinvoza” Mite Lisice.
Novembra 2007. godine, nad ”Šinvozom” je otvoren stečaj. Najveći poverioci su firme čiji vlasnik je takođe Nebojša Ivković. U trenutku otvaranja stečaja, u ”Šinvozu” je bilo zaposleno oko 470 radnika. Danom ulaska u stečaj, svima je prestao radni odnos.
28. decembra 2007. godine, oko 400 radnika-akcionara ”Šinvoza” blokira fabriku i zahteva raskid kupoprodajnog ugovora sa Ivkovićem i izlazak iz stečaja. Na pritisak radnika, poslednja kontrola Agencije za privatizaciju je utvrdila da Ivković nije izvršio investiciju u skladu sa ugovorom, ali ne raskida ugovor, već mu daje dodatni rok od petnaest dana da investira u ”Šinvoz”.
Za 15. januar 2008. godine, radnici-akcionari ”Šinvoza” su, zajedno sa radnicima-akcionarima zrenjaninske fabrike ”BEK” koja je takođe privatizacijom dovedena do stečaja, najavili skup u Domu sindikata, na koji su pozvani predstavnici Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju. Radnici-akcionari zahtevaju raskid ugovora o privatizaciji ”Šinvoza”, i izlazak oba preduzeća iz stečaja.
Foto priča:
Zbor radnika

Dobrodošlica uz čaj

Hrana

Piće

 
Trenutno u Šinvozu postoji dvostruko obezbeđenje fabrike. Jedno je obezbeđenje koje sačinjavaju radnici fabrike, koje je postavio protestni odbor, a drugo je obezbeđenje agencije GMG koje je postavio sud (jedan od njih se nalazi u ćošku prostorije na slici). Sud je angažovao obezbeđenje iste agencije koje je prethodno angažovao takođe i Nebojša Ivković.

Saradnici na snimanju filma ’’The Take’’ Naomi Klajn prave reportažu o zrenjaninskom radničkom pokretu. Javili su nam da imaju nameru da snimaju dešavanja u Jugoremediji a došavši ovde saznali su o previranjima u još dve fabrike.

Obilazak fabrike

Lažne investicije

Radnik objašnjava da je ovo prepravljanje i lažiranje serijskog broja lokomotive od strane uprave jednako samoinicijativnoj zameni registracionih tablica na vašem automobilu.

Radnici ispred ’’investicija’’ Nebojše Ivkovića               

Vagoni koji su uz malu doradu spremni za prodaju. Preduzeće je spremno da radi i da trguje. Dakle, nije propalo. Zašto je onda preduzeće pod stečajem?

Tragedija

Oproštajno pismo radnika koji je verujući upravi odbio da protestuje i nastavio s radom. Shvativši da ga je uprava prevarila ne ispunivši mu data obećanja počinio je samoubistvo. Njegovi drugovi s posla su u znak poštovanja oproštajno pismo zalepili na mašinu na kojoj je radio. U njemu piše ’’Nisam zaslužio od firme da se tako ponaša. Oni koji je vode neka me imaju na savesti! Deco, puno vas voli vaš tata i oprostite mi. Dragan’’