НОВИ РАДНИЧКИ ПОКРЕТ У СРБИЈИ


Координациони одбор радничких протеста у Србији основали су радници и мали акционари седам предузећа: „Југоремедија“, „Шинвоз“ и БЕК из Зрењанина, „Застава електро“ из Раче, „Раваница“ из Ћуприје, „Срболек“ и „Трудбеник“ из Београда. Проблеми су нам различити, али циљ је исти – трагамо за начином да сачувамо и развијамо производњу, чувајући тако и своја радна места. Радници „Југоремедије“, „Заставе електро“ и „Раванице“ захваљујући солидарној и упорној борби успели су да сачувају своје фабрике, међутим ти резултати нису трајни, и морају се заштитити и учврстити. Радници и мали акционари „Трудбеника“, „Срболека“, „Шинвоза“ и БЕК-а још увек су у протесту. За њих позитивна искуства „Југоремедије“, „Заставе електро“ и „Раванице“ значе да борба има шансе за успех. За оне који су постигли успех, борба радника „Шинвоза“, „Трудбеника“, БЕК-а и „Срболека“ значи шансу да у даљој борби не остану сами.

„Југоремедија“, Зрењанин
Након што је 2000. године смењена власт која нас је увела у десетогодишњу изолацију, српска фармацеутска индустрија добила је шансу да изађе на европско тржиште. Да би се ова шанса остварила, домаће компаније морале су претходно да ускладе своју производњу са европским ГМП стандардима, што изискује свеобухватну реконструкцију производних погона и велика материјална улагања. Зрењанинска „Југоремедија“ је овај изазов дочекала као предузеће у већинском приватном власништву – 58% акција било је у портфељу малих акционара, а преосталих 42% у Акцијском фонду Републике Србије. Тадашња управа фабрике је у договору са представницима државе одлучила да питање модернизације реши кроз продају државног пакета акција приватном инвеститору, који би након обављене реконструкције своје улагање приказао као докапитализацију и тако стекао већинско власништво. Тако је Акцијски фонд Републике Србије 2002. године продао 42% акција „Југоремедије“ нишком бизнисмену Јовици Стефановићу-Нинију. Међутим, уместо да инвестира у реконструкцију фабрике, као што је било уговорено, Стефановић је као инвестицију приказао набавку сировине. Држава се сагласила са оваквим начином улагања, али мали акционари нису, па је Стефановић фалсификовао одлуку скупштине акционара и извршио докапитализацију на основу које се 2003. године уписао као већински власник.
Радници „Југоремедије“ су крајем године покренули штрајк који је убрзо прерастао у протест малих акционара против корупције у приватизацији и отимања приватне својине. Без одлуке суда о томе ко је већински власник, августа 2004. године полиција и Стефановићево приватно обезбеђење су силом избацили раднике-акционаре из фабрике, да би им након тога Стефановић дао отказе. Током наредне две ипо године, група од 150 радника-акционара „Југоремедије“ задивила је домаћу и светску јавност својом упорношћу да докажу пљачку и поврате отету имовину. Ширећи полако круг јавне подршке око својих захтева, на крају су успели да пред судом докажу да је самовољни сувласник „Југоремедије“, уз подршку корумпираних државних агенција, отео имовину малих акционара, тако да је на скупштини „Југоремедије“ 1. марта 2007. године изабрана нова управа, коју контролишу мали акционари.
Четири ипо године самовлашћа Јовице Стефановића довело је „Југоремедију“ на ивицу стечаја, а како планирана инвестиција у модернизацију није извршена, радници-акционари су се суочили са роком од свега две године да спроведу 30 милиона евра вредно улагање у усклађивање са ГМП стандардима. Без ове инвестиције, фабрика након августа 2009. године више не би смела да производи лекове. За првих неколико месеци, нова управа је успела да отклони опасност од стечаја и врати „Југоремедију“ у ред најуспешнијих привредних субјеката у Србији. Уследила је борба за будућност, за реконструкцију погона и сигурност радних места у новом, европском окружењу. Поучени лошим искуствима из прошлости, радници-акционари донели су одлуку да се овог пута не препуштају ћудљивим интересима крупног капитала, већ да пројекат од ког зависи њихова будућност реализују из сопствених извора. Запослени су пристали на смањење личног дохотка, акционари су прихватили да им се у периоду док траје реконструкција не исплаћују дивиденде, већ да се сваки зарађени динар определи за инвестирање у модернизацију. Нове производне хале „Југоремедије“ свечано су отворене 2. октобра 2009. године, на празник „Југоремедије“, дан кад је фабрика основана почетком седамдесетих година прошлог века.
Радници-акционари „Југоремедије“ показали су да солидарност малих власника може бити ефикасна не само у борби против корупције и безакоња, већ и у чувању и учвршћивању резултата ове борбе – одговорном располагању привредним субјектима. Штавише, у време док се гаси на хиљаде радних места, управа под контролом радника-акционара показала се ефикаснијом од модела који нам се од 2000. године намеће као „спас“ за посрнулу српску привреду, модела у ком су радници без икаквих права, чак и оних која им гарантују закони и колективни уговор, приморани да се беспоговорно повинују самовољи послодавца. Оваква концепција приватизације, која се заснива на потпуној централизацији моћи, потпуно одговара политичкој власти у Србији која, уз подршку финансијских моћника, настоји да сачува систем централизоване владавине без икакве контроле јавности, само што су некадашњи комитети, у којима су се иза затворених врата доносиле одлуке од судбоносне важности, данас уступили место владиним агенцијама које без икакве одговорности пресуђују о опстанку хиљада радничких породица. У настојању да заштите своју победу, радници „Југоремедије“ су заједно са колегама из зрењанинских предузећа „Шинвоз“ и БЕК основали локални Покрет „Равноправност“, који је на на изборима 2008. године ушао у Скупштину Града са четири одборника.
Првобитно опредељени да се солидарно боре за опоравак некада моћне зрењанинске индустрије, радници и мали акционари окупљени око Покрета „Равноправност“ брзо су се суочили са ограничењима локалне самоуправе да конкретно подржи радничке захтеве за очувањем производње и својих радних места. Крајем 2008. године, „Равноправност“ је иницирала оснивање Анкетног одбора Града Зрењанина о „Шинвозу“, међутим и поред тога што је извештај Одбора јасно и веродостојно показао да је стечај у „Шинвозу“ намерно изазван, и предложио конкретне мере како да се исправе пропусти државних органа, а „Шинвоз“ врати законитим власницима – држави и малим акционарима – па и поред чињенице да су сви одборници Града Зрењанина, и из власти и из опозиције, подржали закључке Анкетног одбора, надлежне институције у Београду нису нашле за сходно да зрењанинској скупштини доставе било какав одговор.
Након овог искуства, Покрет „Равноправност“ је као свој основни политички циљ истакао враћање имовине локалних самоуправа одузете 1995. године, како би локална заједница могла на одржив начин да подстиче привредни развој, а не само да издаје земљу и комуналне услуге за привремене грин филд инвестиције, што је данас практично једина могућност за локалне власти да утичу на смањење незапослености.
„Застава електро“, Рача крагујевачка
На аукцији одржаној фебруара 2006. године, конзорцијум приватних лица на челу са Ранком Дејановићем купио је 70% капитала „Заставе електро“ из Раче крагујевачке, фабрике за производњу електричних инсталација некада познате под именом „25. мај“. Основана за потребе крагујевачке компаније „Застава“, у чијем саставу је годинама пословала, рачанска фабрика је из реструктурирања мајке-фирме изашла као самостално предузеће, са шансом да своју будућност гради мимо неизвесне перспективе некадашњег гиганта. Нови власници су преузели обавезу да инвестирају у основна средства, а убрзо после приватизације, „Застава електро“ је посредством Агенције за страна улагања и промоцију извоза закључила уговор о пословној и техничкој сарадњи са мултинационалном компанијом „Делфи“, и за кратко време поред својих 300 радника ангажовала још 500 младих на основу уговора о делу. „Делфи“ је уложио значајна средства у обуку рачанских радника, које је потом ангажовао и у својим погонима у Мароку и Пољској. Испоставило се да су радници дорасли „Делфијевим“ стандардима. За разлику од менаџмента.
Упркос почетном успону, због ког је ова приватизација својевремено оцењена као једна од најуспешнијих у Србији, Дејановићева управа је после годину ипо дана довела фабрику у блокаду. Након више упозорења упућених власницима „Заставе електро“ да регулишу своје дугове, ино партнер је крајем 2008. године раскинуо уговор о сарадњи и однео своју опрему. Тек тада, радници су схватили да нове машине које су биле унете у предузеће нису инвестиција нових власника, већ власништво „Делфија“.
Марта 2009. почиње штрајк са захтевом за исплату зарада које су обустављене у јануару. Истовремено, све више испливавају подаци о незаконитом пословању које је довело до губитака и „Делфијевог“ повлачења. Између осталог испоставило се да су Дејановић и његови партнери од Фонда за развој Републике Србије добили више од 150 милиона динара, за обртна средства и исплату дугова радницима од пре приватизације, међутим новац је нестао, дугови нису враћени, а предузеће је октобра 2008. године запало у блокаду. Поврх свега, Дејановић одбија да испуни штрајкачке захтеве, а његов менаџмент јасно показује да није ни заинтересован, а ни способан да обезбеди нове послове и извуче фабрику из кризе, тако да штрајк врло брзо прераста у протест са захтевом за раскид уговора о приватизацији. Наредних месеци, радници „Заставе електро“ су захваљујући упорности и радикалним методама борбе (десетине ноћи проведених на подовима општине Рача, на прузи код Лапова, те напокон на Теразијама, испред седишта Агенције за приватизацију), постали централни догађај у таласу штрајкова који је обележио 2009. годину. На првом састанку са Штрајкачким одбором 15. јуна, представници Агенције за приватизацију остали су упорни у ставу да је истекао рок од две године у ком су били обавезни да контролишу извршење уговора о приватизацији, односно да више немају никаквих могућности да раскину уговор са Дејановићем. Штавише, покушавају да пребаце одговорност на раднике, приговарајући им да су прекасно доставили доказе да инвестиција није извршена у складу са уговором, иако је контрола извршења уговора у искључивој надлежности Агенције. Наредних месеци, истрајност радника у борби да последњу фабрику у Рачи отргну од пропадања најпре је стекла подршку власника локалних продавница и кафића, који су 30. јуна у знак подршке радничком протесту прекинули рад на сат времена, јер ако се и ова фабрика затвори ни они више неће имати од чега да живе. Затим је јавну подршку штрајкачима дала и локална власт, а 11. августа на протест испред Агенција за приватизацију дошао је један аутобус радника из зрењанинских предузећа „Југоремедија“, „Шинвоз“ и БЕК. Тог дана је покренута иницијатива за оснивање Координационог одбора радничких протеста у Србији.
Под притиском јавности, Ранко Дејановић се, у договору са владом Србије, септембра 2009. године одрекао свог власништва у „Застави електро“ у корист Републике Србије, а Агенција за приватизацију је 9. октобра донела Одлуку о реструктурирању предузећа у којој између осталог стоји да је Влада „прихватила и Информацију о статусу Акционарског друштва ЗАСТАВА ЕЛЕКТРО из Раче којом је поред статуса предузећа дефинисано да је неопходно што хитније покретање производње и обезбеђење текућих зарада у овом предузећу, решавање питања повезивања радног стажа као и исплата заосталих зарада, као и да је реч о предузећу које због делатности које обавља има перспективу да успешно послује и обезбеди даљи развој Општине Рача“. У нову управу Заставе електро су, поред намештеника Министарства економије, именовани и представници радника. Следи им напорна борба за враћање поверења пословних партнера, највреднијег од свих ресурса које је Дејановић проћердао.
„Раваница“, Ћуприја
Све владе након 2000. године прихватиле су политику приватизације по којој је најважније да се некадашња друштвена предузећа што пре продају приватним инвеститорима, без икакве бриге о томе да ли ће приватизација омогућити опстанак и развој производње. На овај начин, индустрија је постала полигон за финансијске шпекулације, и начин да се јефтино дође до атрактивних некретнина. У многим градовима широм Србије, некадашња индустрија је у потпуности уништена. У Ћуприји, кондиторска индустрија „Раваница“ је једина фабрика која још увек ради. „Раваница“ је још увек друштвено предузеће, чији радници се не опиру приватизацији, као што то Агенција за приватизацију покушава да представи у својим саопштењима. Суочени са пропадањем привреде у свом граду и читавој земљи због неодговорности државе у продаји предузећа, радници „Раванице“ се опиру ставу Агенције који им је више пута стављен до знања – да државу не занима ко ће купити предузеће у приватизацији и како ће се будући власник понашати након продаје.
Генерални штрајк у „Раваници“ почео је 17. августа ове године, због одлуке Агенције за приватизацију да разреши генералног директора Милутина Васића, уместо њега постави Славољуба Поповића и спроведе приватизацију. Васића је на чело „Раванице“ именовала Влада 2003. године. До јуна 2009. је удвостручио производњу у фабрици. Поповић је прљаве послове око припреме предузећа за приватизацију претходно обавио у некада успешној „Параћинки“, тако да је сасвим јасно због чега га је Агенција поставила за директора „Раванице“ у години за коју је најављена ликвидација свих друштвених предузећа која не дочекају приватизацију. Због тога су радници последње фабрике у Ћуприји која још увек ради, и која редовно исплаћује зараде у просечној висини од 27.000 динара, одлучили да спрече улазак нове управе, захтевајући од Агенције да не покушава да их приватизује на силу, да стави ван снаге одлуку о разрешењу Милутина Васића и да одустане од именовања Славољуба Поповића и новог председника Управног одбора Вука Перића.
Већ сутрадан, 18. августа, Агенција је објавила опширно саопштење у ком се између осталог каже: „Досадашњим поступањем руководства, и њиховом несарадњом са државним органима, предузеће је уведено у ризик да над њим буде отворен поступак принудне ликвидације, чиме би запослени у ДП Раваница остали како без посла, тако као и без 30% акција које им по закону припадају. Руководство се практично већ годинама, без икаквих последица, понаша као да је оно стопроцентни власник капитала предузећа, а штету од тога трпе буџет Републике Србије као и сви запослени и бивши запослени који би у поступку приватизације остваривали своја права која потичу из 70%, односно 30% вредности капитала предузећа“.
Зрењанински „Шинвоз“ је само најпознатији пример некада успешног предузећа које је ликвидирано због малверзација купца и незаконитог рада Агенције за приватизацију приликом контроле извршења уговорних обавеза. Радници Шинвоза су остали и без посла и без акција кривицом службеника Агенције за приватизацију, који су купцу дозволили да преко својих фантомских фирми намерно изазове стечај, да би потом преузео фабрику као већински поверилац. С друге стране, јавности није познат нити један случај предузећа приватизованог по Закону о приватизацији из 2001. године у ком су мали акционари имали икакву корист од „30% акција које им по закону припадају“, да су успели да продају своје акције по реалној цени, или да остваре право на дивиденду. Напротив, држава им је пре две године чак сама понудила да се одрекну „безвредних“ хартија од вредности, и замене их бесплатним акцијама јавних предузећа. Међутим, ове 2009. године, Агенција за приватизацију се обраћа јавности као да се за претходних осам година ништа није десило.
Штрајк у „Раваници“ је изазвао потресе и у локалној власти Ћуприје. Из владајуће коалиције коју чине странке окупљене око СПС, ДС и Г17+, захтеве штрајкача су почетком септембра подржали само СПС, ПУПС и ЈС, али заједно са опозиционим СРС, ДСС и ГГ „Раваница“ (група грађана коју су основали радници „Раванице“ и која је у локалном парламенту заступљена са 5 одборника), тако да је уз раднике стало 25 од укупно 37 одборника. Одборници ДС и Г17+ оценили су да је њихова листа приоритета „другачија од коалиције окупљене око СПС. Они желе да општина подржи штрајк у Раваници, а ми сматрамо да је тамо учињен низ неправилности и дајемо апсолутну подршку мерама које Влада Србије и Агенција за приватизацију покушавају да спроведу у том предузећу, како би се оно приватизовало“ („Глас јавности“, 1. септембар 2009, „Пукло око штрајка“).
Солидарност и истрајност у заштити заједничког интереса су се и у „Раваници“ показале успешним. И поред притисака на чланице Штрајкачког одбора, саслушања у полицији и претњи кривичним пријавама, штрајк није сломљен, тако да је Влада средином септембра одустала од спорних кадровских решења. Ипак, као и у „Застави електро“ и „Југоремедији“, победа у „Раваници“ је тренутна и несигурна, јер политика приватизације у Србији нема одговор на питање како своје интересе могу да заштите они који су везани за опстанак и развој производње: радници, мали акционари, локална заједница.
„Срболек“, Београд
У једној од највећих афера у трговању акцијама у Србији, Јовица Стефановић-Нини је уз помоћ Миодрага Костића 2005. године саботирао понуду бугарске компаније „Софарма“ за преузимање „Срболека“, и дошао до већинског пакета акција најстарије фармацеутске куће у Србији. Наиме, пошто Стефановић по закону није смео да купи више од 25% акција „Срболека“ у тренутку док су се акционари одлучивали за „Софармину“ понуду, у куповину се укључио Костић, преко својих фирми „МК Комерц“ и „М&В Инвестментс“. Схвативши да се спрема превара, радници и удружење малих акционара „Срболека” сазивају конференцији за штампу на којој изјављују: „Акције Срболека на берзи купује власник Југоремедије, преко повезаних лица. Он планира да купи само 50 одсто – контролни пакет и да смањи делатност Срболека, без икаквих инвестиција. Остале акције тада ће бити безвредне. Зато апелујемо на акционаре, и Акцијски фонд, да не продају акције преко берзе, већ да их депонују на рачун Софарме и подрже ту понуду”. („Данас”, 28. новембар 2005, „Не желимо да доживимо судбину Југоремедије”)
Акцијски фонд ипак износи акције на берзу. Стигавши до 46% власништва захваљујући Акцијском фонду, Стефановић и Костић врше притисак на Управни одбор да смени директора, постављају свог човека и објављују победу. Пошто је акционарима послата јасна порука на чијој је страни држава, већина продаје акције на берзи плашећи се да ће у противном остати без зараде, па понуда „Софарме” не успева. У наредних неколико дана, бугарска компанија покушава да објасни јавности и властима у Србији да је преварена и да су повезана лица злоупотребила процедуру, међутим убрзо дижу руке.
Након што се прашина слегла, маја 2006. године Костић преноси на Стефановића своје акције „Срболека”, чиме овај стиче укупно 49%. На захтев малих акционара који нису продали акције новембра 2005. године, Комисија за хартије од вредности утврђује да је овом трансакцијом прекршен Закон о преузимању акционарских друштава, и налаже Стефановићу да прода акције које је купио од Костића. Међутим, иако је у међувремену постало јасно да је Костић куповао акције „Срболека” само да би помогао Стефановићу да спречи преузимање, није покренут поступак у ком би се утврдиле ове чињенице и казнили кривци. Стефановић је извршио налог Комисије за хартије од вредности и децембра 2007. године продао акције које је купио од Костића, овог пута фирми „Инвеј” Предрага Ранковића-Пецонија.
„Срболек” је данас на ивици пропасти. Инвестиција у усклађивање производње са ГМП стандардима није ни почела, нити власник планира да је спроведе, а рачун предузећа је блокиран. Број запослених је од 2005. године са 380 пао на 245. Радници су током ове године у два наврата штрајком изнудили исплату зарада и покретање производње, а Трговински суд у Београду је на захтев малих акционара „Срболека” 14. септембра донео решење којим се предузећу налаже да одржи редовну годишњу скупштину, коју Стефановић већ месецима избегава да одржи. Разлог за то може бити опасност да се остали власници „Срболека“, који заједно имају 51% акција, удруже и преузму контролу над предузећем. Претходних година, радници-акционари, у чијем поседу се још увек налази 21% акција, у више наврата су покушавали да заједно са осталим малим акционарима (разни инвестициони фондови, ситни приватници и сл.) поставе нову управу, али су „спољни“ акционари углавном избегавали да се укључе у сукоб између Стефановића и радника. Међутим, како је предузеће из године у годину исказивало све веће губитке, круг акционара незадовољних менаџментом почео је да се шири и ван круга фабрике.
„Трудбеник градња“, Београд
Комбинат монтажне градње „Трудбеник“ стављен је јануара 2005. године на реструктурирање, које је извршено тако што је предузеће сву своју имовину пренело на нову фирму, д.о.о. „Трудбеник градња“, а затим је ту фирму продало на аукцији марта 2008. године „Монтери“ д.о.о. из Београда, чији је власник високи функционер Демократске странке Драган Копчалић. Уместо да обезбеди континуитет производње у „Трудбенику“, Копчалић је на „Трудбениковом“ земљишту у Крњачи, на дунавској обали одмах наспрам Мишковићеве и Бекове Луке „Београд“, започео градњу нелегалног објекта, у сусрет легализацији коју припрема Влада Србије. За само годину дана, број радника у „Трудбенику“ је пао са 497 на 147 (истина, нису сви остали без посла – 130 радника је уступљено „Монтери“ на годину дана, али се њима сада прети отказима уколико у „Монтеру“ не пређу за стално), а послови су потпуно замрли. Између осталог, 27 радника добило је отказе због тога што нису пристали да се иселе из „Трудбениковог“ самачког хотела у Улици Јурија Гагарина, једном од некретнина са којима газда има велике планове. Станари самачког хотела који још увек нису добили отказе свеједно живе без икаквих прихода, јер им газда сваког месеца од личног дохотка одбија кирију у висини целе плате.
„Трудбеник“ је само један пример уобичајене праксе у српској приватизацији да се предузеће које у свом власништву има вредне некретнине прода јефтино под изговором финансијске дубиозе, а да нови власник потом угаси производњу, остави раднике без посла и уђе у посао са некретнинама. Поврх свега, уговор о продаји „Трудбеник градње“ није потписала Агенција за приватизацију, већ је то учинио КМГ „Трудбеник“, а Агенција се у Уговору наводи само као пуномоћник продавца, што је в.д. директора Агенције Владислав Цветковић приликом разговора са представницима синдиката користио као објашњење због чега не може да контролише извршење уговорних обавеза. Цветковић, међутим, није објаснио због чега је КМГ „Трудбеник“, који по Уредби о реструктурирању без сагласности Агенције није смео да доноси одлуке које се односе на „стицање, повећање или смањење учешћа у капиталу другог субјекта“, потписао уговор о продаји коју је de facto извршио његов „пуномоћник“, Агенција за приватизацију. Мада, објашњење није ни потребно, све је јасно из чињенице да је Агенција себи прибавила бирократски изговор да дозволи кршење закона и уговора у приватизацији „Трудбеника“.
То раде Агенција за приватизацију и нови власници. Шта, међутим, радимо ми?
Након јунског штрајка у ком су изнудили заостале зараде, око 140 радника „Трудбеника“ је 24. августа са три грађевинске машине блокирало капију предузећа, захтевајући раскид купопродајног уговора са „Монтером“, потписивање колективног уговора, престанак распродаје покретне и непокретне имовине предузећа и повратак „Трудбеникових“ радника који су уступљени „Монтери“.
После месец дана штрајковања и свакодневних протеста испред Министарства економије, представници Агенције одржали су састанке и са Штрајкачким одбором и са власником „Монтере“, предложивши да контролу поштовања уговора изврши независна ревизорска кућа коју ће ангажовати КМГ „Трудбеник“, као продавац „Трудбеник градње“; око избора ревизорске куће мораће да се сагласе представници обе стране. И Штрајкачки одбор и „Монтера“ прихватили су предлог.
Након постигнутог споразума, Копчалић се огласио саопштењем за јавност у ком је изнео да је у „Трудбенику“ „на делу синдикални тероризам којим се врши притисак на државне институције и на саму компанију како би се отела имовина која је поштено плаћена“ („Бета“, 22. септембра 2009, „Власници Трудбеник градње: На делу синдикални тероризам“).
Иако је од споразума о начину контроле прошло већ месец дана, ревизорска кућа још увек није изабрана.
* * *
Светска економска криза је натерала најмоћније државе света да преиспитају темељне принципе на којима почивају њихове економије, принципе који су до јуче важили за ослонац стабилности и просперитета. Политички и финансијски моћници у Србији још увек брину искључиво о очувању система на ком се темељи њихова неограничена моћ, централизованог и корумпираног система који је већ деценијама узрок сталних криза и непрекидног пропадања. Уколико се сами не изборимо за своја радна места, и за право да сами, независно и одговорно одлучујемо о својим животима и о питањима од јавног интереса, власт нам сигурно неће изаћи у сусрет. Успеси радничких борби у „Југоремедији“, „Застави електро“ и „Раваници“, као и они успеси који нас тек очекују, остаће трајно угрожени уколико политика приватизације не уважи искуства радника и малих акционара којима је пошло за руком да, упркос огорченом отпору власти, спрече суноврат својих фабрика, сачувају и унапреде производњу. Ова искуства нас пре свега уче да је политичка одговорност приликом доношења одлука важних за привредни развој, много више изражена на локалном нивоу, где су представници власти најближи грађанима који их бирају. Штавише, може се рећи да је досадашње централизовано одлучивање о приватизацији главни разлог због ког је она најважнија, развојна функција овог процеса практично паралисана корупцијом. Уколико се локалним самоуправама не омогући стварна независност, власништво над отетом имовином, и озбиљне надлежности у привреди и приватизацији, и уколико се онима који су одбранили и унапредили своја предузећа не омогући да одлучују о њиховој будућности, онда од будућности можемо очекивати само нове кругове криза, са несагледиво трагичним последицама.
У Зрењанину, 15. октобра 2009. године,
Координациони одбор радничких протеста у Србији
(www.pokret.net)

 

Povezane vesti:

Saopštenja Koordinacionog odbora:

Saopštenje za javnost Pokreta za slobodu i Koordinacionog odbora radničkih protesta: Podrška protestu studenata Beogradskog univerziteta, 24. novembra 2009.

Novi radnički pokret, 15. oktobar 2009.

Usvojena platforma Koordinacionog odbora radničkih protesta, 25. septembar 2009.

Optužba za terorizam je sramotna, 23. septembar 2009.

Štrajkački odbor ''Trudbenik gradnje'' pridružio se Koordinacionom odboru radničkih protesta, 20. septembar 2009.

Obrazac prijave protesta ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu

Štrajkački odbor ’’Ravanice’’ priključio se koordinacionom odboru radničkih protesta u Srbiji, 7. septembar 2009.

Osnovan Koordinacioni odbor radničkih protesta u Srbiji, 31. avgust 2009.

 

Vesti o Koordinacionom odboru radničkih protesta:

Smisao borbe za fabriku i radnička prava - Iskustvo ''Ravanice'' iz Ćuprije, izvor: Republika, 1-31. decembar 2009.

Sve konkretniji oblici solidarnosti, izvor: Republika, 1-31. decembra 2009.

Novi radnički pokret u Srbiji, izvor: Republika, 1-31. novembar 2009.

Nastaje li radnički pokret, izvor: Republika, 1-31. oktobar 2009.

Osobenosti novog talasa štrajkova, izvor: Republika, 1-30. septembra 2009.

Milenkova buna, izvor: Alo, 28. septembar 2009.

Stati na put bezakonju, izvor: Glas javnosti, 28. septembar 2009.

Intervju sa sekretarom Koordinacionog odbora, Milenkom Srećkovićem, izvor: ZNET, 7. septembar 2009.

Pobuna gladnih, izvor: Alo, 10.septembar 2009.

Radnici "Zastave elektro": Radikalizacija protesta, izvor: Večernje novosti, 9. septembar 2009.

Sindikati gube poverenje štrajkača, izvor: B92, 9. septembar 2009.

Loše gazde teraju radnike u štrajkove, izvor: Blic, 6. septembar 2009.

Udruženi štrajkački odbori protiv loše privatizacije, izvor RTV

Error: The expand/collapse plugin requires that both parameters (id,title) are used.

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
:
(*):
(*):
 
 • August 18, 2017, 4:18 pm - Matthewmus

  [url=http://betonlinereviewx.org/]cs betonline review[/url]
  betonline ag review
  <a href=" http://betonlinereviewx.org/ ">review betonline poker</a>
  betonline payout review

 • August 18, 2017, 7:31 am - uguqeoepor

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 18, 2017, 7:22 am - imeraput

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 18, 2017, 7:08 am - uletabbam

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 18, 2017, 6:40 am - idopubuameguq

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 18, 2017, 6:39 am - okegegekuikj

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 18, 2017, 6:26 am - eqesayo

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 18, 2017, 6:23 am - uviqufobe

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 17, 2017, 7:00 pm - Francesjag

  [url=http://asuh.hawaii.edu/drhazelton/cheap_clozapine_online_no_prescription_clozapine_no_prior_prescription ]Cheap Clozapine No Rx[/url]. Warming Tylenol Online Metoprolol Er Tablets Mitral Valve Prolapse 1 hour ago. buy vytorin online with your access card, cod vytorin no prescription next day delivery TOP offers vytorin online, Click Here! Want crotamiton. Ibuprofen Dosage For Infants Motrin . Augmentin 300 Glipizide Metformin Mexico Prescription . Metoclopramide Relief For Dogs Glucophage. Glucophage forum. Buying Glucophage online. glucophage discount canada. Where To Buy Cheap glucophage No Prescription Prednisone Immune System Crohn's Disease Lovenox And Nexium Levitra Online Olanzapine Fluoxetine
  [url=http://jdpiekiti.org/forums/topic/buy-doxazosin-astest-ship-to-all-u-s-states-buy-overnight-doxazosin]Buy Doxazosin Online No Prior Script Overnight shipping[/url] [url=http://dcmetrotheaterarts.com/community/forum/dc-virginia-maryland-auditions]http://dcmetrotheaterarts.com/community/forum/dc-virginia-maryland-auditions/[/url] [url=http://forum.clashfordawn.com/forum/main-forum/100497-patanol-no-prescription-us-pharmacy]Buy Patanol[/url] [url=https://www.ju.edu.et/jl/content/buy-pink-female-viagra-online-best-price-buy-cash-delivery-pink-female-viagra]Pink Female Viagra Online In Canada No Prescription[/url] [url=http://wolvescraft.us/threads/order-cialis-professional-online-pharmacy-overnight-cialis-professional-for-sale-canada.20888]Cialis Professional For Sale Canada[/url] Atenolol Weight Loss Wiki Claritin Allergy Aspirin Chirality Brigham And Women's Hospital [url=http://elsherryvetpathology.com/forums/forum/Щ…Щ†ШЄШЇЩ‰-Ш§Щ„Щ…ШґШ±Щ€Ш№Ш§ШЄ-Щ€-Ш§Щ„Щ…Щ†Ш­]Buy Zyban Overnight Online, Zyban Generic Drug[/url] [url=http://inmigraacanada.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=195273]Cheap Dedoxil NO PRESCRIPTION Overnight, Generic Dedoxil Express Courier.[/url] [url=http://vet-medicine.uonbi.ac.ke/content/buy-generic-persantine-usa-fda-approved-pharmacy-persantine-online-without-rx]http://vet-medicine.uonbi.ac.ke/content/buy-generic-persantine-usa-fda-approved-pharmacy-persantine-online-without-rx[/url] [url=http://www.bacdanhiepthanh.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=268749]Vermox Online Pay With Mastercard, Buy Vermox Money Order.[/url] [url=http://voccie.com.br/forums/topic/buy-prograf-free-bonuses-for-all-orders-prograf-bonus-pills]http://voccie.com.br/forums/topic/buy-prograf-free-bonuses-for-all-orders-prograf-bonus-pills/[/url] Triptyl Free Overnight Shipping Levaquin Medline Achilles

 • August 17, 2017, 6:35 pm - ugurejezuzo

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 17, 2017, 6:22 pm - iskodobiifo

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 17, 2017, 8:41 am - zitozesow

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 17, 2017, 8:29 am - akeisozazidik

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 17, 2017, 5:40 am - omexoohsivubs

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 17, 2017, 5:28 am - uwetzoneobop

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 16, 2017, 8:36 pm - amibiyo

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 16, 2017, 6:53 pm - Williamvoiva

  [url=http://uncitan.org/]canadian international pharmacy association [/url]
  vipps canadian pharmacy list
  <a href=" http://uncitan.org ">adderall canadian pharmacy </a>
  my canadian pharmacy

 • August 16, 2017, 5:13 am - utobacazi

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 16, 2017, 4:59 am - aubapuno

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 16, 2017, 4:52 am - anecutowisiz

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 16, 2017, 4:39 am - uapaeru

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 15, 2017, 8:34 pm - oxeiukebazuuj

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 15, 2017, 8:20 pm - eqoexegikicex

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 15, 2017, 5:03 am - urdurawueb

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 15, 2017, 4:45 am - elujexavezuka

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 15, 2017, 4:16 am - inifegenu

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 15, 2017, 4:07 am - etugocubekpa

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 15, 2017, 4:01 am - ovonufab

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 15, 2017, 3:54 am - uwumogo

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 14, 2017, 7:02 pm - agiduvi

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 14, 2017, 6:48 pm - kemodug

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 14, 2017, 3:27 am - isvokeuhiiiw

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 14, 2017, 3:18 am - irasvunmuv

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 14, 2017, 3:11 am - oxauqoj

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 14, 2017, 3:06 am - affuwiqazi

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 14, 2017, 3:04 am - amunoxaniicez

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 14, 2017, 2:53 am - arunitaticv

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 13, 2017, 4:58 pm - oqwijazuyokif

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 13, 2017, 4:46 pm - iqoyejoyutaje

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 13, 2017, 2:26 am - ozumaqet

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 13, 2017, 2:19 am - adovwruhi

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 13, 2017, 2:12 am - akijerahawu

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 13, 2017, 2:06 am - ayoawujujewv

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 13, 2017, 1:41 am - agrixotepmuxi

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 12, 2017, 4:32 pm - Loreneevold

  [b]Потребительский Кредит Наличными Без Справок - Дать Заявку На Кредитную Карту
  [/b]
  -----------------------------------
  [b]Перейдите ниже по ссылкам, чтобы получить кредит:[/b]
  http://kredit.bestsky.info/

 • August 12, 2017, 1:16 pm - Choopind

  Hello. And Bye. Hello. And Bye.
  [url=http://osdfjodsij9.ru]http://osdfjodsij9.ru[/url]

 • August 11, 2017, 8:48 pm - Choopind

  Hello. And Bye. Hello. And Bye.
  [url=http://osdfjodsij9.ru]http://osdfjodsij9.ru[/url]

 • August 11, 2017, 6:45 pm - eqarnala

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 11, 2017, 6:30 pm - tiwezox

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 11, 2017, 1:11 pm - Choopind

  Hello. And Bye. Hello. And Bye.
  [url=http://osdfjodsij9.ru]http://osdfjodsij9.ru[/url]

 • August 11, 2017, 12:48 am - adaquhadacouk

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 11, 2017, 12:30 am - elusicoretj

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 11, 2017, 12:04 am - ofehadipaalte

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 11, 2017, 12:01 am - oruloegequva

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 11, 2017, 12:01 am - ujuyapeme

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 10, 2017, 11:49 pm - ifeiseyiua

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 10, 2017, 11:48 pm - utaleuef

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 10, 2017, 11:48 pm - ikejemowelux

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 10, 2017, 9:22 pm - elamaxalii

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 10, 2017, 9:09 pm - exilupbeoq

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 10, 2017, 2:12 pm - Choopind

  Hello. And Bye.
  [url=http://osdfjodsij9.ru]http://osdfjodsij9.ru[/url]

 • August 10, 2017, 11:13 am - majoaonxu

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 9, 2017, 11:47 pm - exukuago

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 9, 2017, 11:34 pm - apelague

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 9, 2017, 11:21 pm - uvanido

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 9, 2017, 10:50 pm - inokame

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 9, 2017, 10:36 pm - akadipozoxut

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 9, 2017, 7:46 pm - udodfefevid

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 9, 2017, 7:33 pm - izayogulupel

  [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

 • August 9, 2017, 6:16 pm - Choopind

  Hello. And Bye.
  [url=http://osdfjodsij9.ru]http://osdfjodsij9.ru[/url]

 • July 13, 2017, 10:57 pm - ajamihocovij

  [url=http://100mg-viagracanada.com/]100mg-viagracanada.com.ankor[/url] <a href="http://sertralinezoloftonline.com/">sertralinezoloftonline.com.ankor</a> http://20mg-tadalafil-lowest-price.com/

 • July 13, 2017, 10:44 pm - iguloyesife

  [url=http://100mg-viagracanada.com/]100mg-viagracanada.com.ankor[/url] <a href="http://sertralinezoloftonline.com/">sertralinezoloftonline.com.ankor</a> http://20mg-tadalafil-lowest-price.com/

 • July 13, 2017, 10:41 pm - ugowodunu

  [url=http://100mg-viagracanada.com/]100mg-viagracanada.com.ankor[/url] <a href="http://sertralinezoloftonline.com/">sertralinezoloftonline.com.ankor</a> http://20mg-tadalafil-lowest-price.com/

 • July 13, 2017, 10:30 pm - isejebuco

  [url=http://100mg-viagracanada.com/]100mg-viagracanada.com.ankor[/url] <a href="http://sertralinezoloftonline.com/">sertralinezoloftonline.com.ankor</a> http://20mg-tadalafil-lowest-price.com/

 • July 13, 2017, 10:28 pm - oturuhir

  [url=http://100mg-viagracanada.com/]100mg-viagracanada.com.ankor[/url] <a href="http://sertralinezoloftonline.com/">sertralinezoloftonline.com.ankor</a> http://20mg-tadalafil-lowest-price.com/

 • July 13, 2017, 10:16 pm - adopimoriq

  [url=http://100mg-viagracanada.com/]100mg-viagracanada.com.ankor[/url] <a href="http://sertralinezoloftonline.com/">sertralinezoloftonline.com.ankor</a> http://20mg-tadalafil-lowest-price.com/

 • July 13, 2017, 10:14 pm - egavepimeril

  [url=http://100mg-viagracanada.com/]100mg-viagracanada.com.ankor[/url] <a href="http://sertralinezoloftonline.com/">sertralinezoloftonline.com.ankor</a> http://20mg-tadalafil-lowest-price.com/

 • July 13, 2017, 10:01 pm - tekbubavcibu

  [url=http://100mg-viagracanada.com/]100mg-viagracanada.com.ankor[/url] <a href="http://sertralinezoloftonline.com/">sertralinezoloftonline.com.ankor</a> http://20mg-tadalafil-lowest-price.com/

 • July 13, 2017, 1:59 am - johhnyGaw

  4k52r50q554b2e4spq
  [url=http://google.us]google[/url]
  <a href=http://google.us>google</a>
  h5h5tj3rm8sepnvevk

 • July 10, 2017, 5:08 pm - Briannox

  [b]Гадкий я 3 художественный мультфильм #309[/b]
  [url=http://bit.ly/2sHfwbu][IMG]http://i92.fastpic.ru/big/2017/0705/3b/d982ef84e140d1379b418c9c09baa03b.jpg[/IMG][/url]
  [url=http://bit.ly/2sHfwbu][b]Смотреть мультфильм Гадкий я 3[/b][/url]
  [url=http://bit.ly/2sHfwbu][b][color=red]Смотреть мультфильм Гадкий я 3[/color][/b][/url]
  [url=http://bit.ly/2sHfwbu][b][color=green]Смотреть мультфильм Гадкий я 3[/color][/b][/url]
  Кеи:
  Гадкий я 3 онлайн hd
  Гадкий я 3 мультфильм скачать
  Гадкий я 3 яндекс
  Гадкий я 3 онлайн мультфильм
  Гадкий я 3 2017 смотреть онлайн кино
  Хиты:
  .

 • July 10, 2017, 7:45 am - Stephenson

  [b]Гадкий я 3 мультфильм 2017 смотреть онлайн полностью #042[/b]
  [url=http://bit.ly/2sHfwbu][IMG]http://i92.fastpic.ru/big/2017/0705/ac/2b3a0aa410ecc82a710982df46c441ac.jpg[/IMG][/url]
  [url=http://bit.ly/2sHfwbu][b]Смотреть мультфильм Гадкий я 3[/b][/url]
  [url=http://bit.ly/2sHfwbu][b][color=red]Смотреть мультфильм Гадкий я 3[/color][/b][/url]
  [url=http://bit.ly/2sHfwbu][b][color=green]Смотреть мультфильм Гадкий я 3[/color][/b][/url]
  Стендап новый сезон 2017 последний выпуск смотреть онлайн Стендапновый сезон в хорошем качестве SATRip полностьюОставленные 3 сезон 9 серияГадкий я 3 смотреть онлайнhttp:topkino.info77 Нажмите
  Смотреть сериалы онлайн Гадкий я 3Despicable Me 3 (2017) HD 720скачать фильм Гадкий я 2 Aудио 3 : English: 48 k Hz 3D EUR в хорошемкачестве бесплатно: Гадкий я 3 2017 смотреть мультфильм онлайн
  Билеты в кино от 100 рублей.Гадкий я 3Тачки 3. Жанры: приключения, комедия, семейный, мультфильм, Спорт, 6+. 09:25Премьера: .2017.
  Гадкий я 3: трейлеры, постеры, кадры.На выходе получается кино местами весёлое, но донельзя проходное, без какой-то своей
  Гадкий я 3 кинотеатр Азимут - Богородицк.Оригинальное название: Гадкий я 3Despicable me 3. Страна: США. Год: 2017. Жанр: мультфильм
  Фильм Гадкий Я 3 (Despicable Me 3): Новый поворот в приключениях миньонов.16:50. 17:15. 18:00. 18:25. 19:00. 19:25. 20:10. 20:35. 21:10. 21:35. 22:20.
  Мультик гадкий я 3 смотреть мультфильм миньоны полностью Дублированное Продолжительность: Премьера (РФ): 28 июня 2017.
  Фильм Падение (1993) - смотреть онлайн - российские фильмы - Кино-Театр.РУ.Например, героиня Захаровой, как я писал играть то нечего, вот и приходится Гадкий я 3Новые похождения экс-суперзлодея и его миньонов.
  Гадкий я 3 мультфильм 2017 ..2017 смотреть topkino 72-vecher-s-vladimirom-solovevym- Поединок с Владимиром Соловьевым (02.2017 , в хорошем качестве без Когда я брошу пить ( 2017 ) - смотреть
  Гадкий я 3 (2017). Расписание сеансов в кинотеатрах (Волгоград). Афиша на Кинопоиске: все кинотеатры, фильмы, сеансы, города. Бронирование
  Так же у нас можно фильм Гадкий я 3 смотреть онлайн на андроид, айфон и айпад бесплатно. Учитывайте скорость вашего интернета,
  На этой странице представлен онлайн мультфильм Гадкий я 3 (2017), его можно смотреть в хорошем HD 720 качестве Здесь добавили мультфильм в отличном качестве - 99 U.
  Гадкий я мультфильм 1 (2010). Наш сайт входит в число лучших онлайн кинотеатров, поэтому всё больше людей переходят сюда, чтобы Гадкий я 1 смотреть онлайн hd 720p в хорошем качестве бесплатно на Киного 82. 1. 2. 3.
  Новый трейлер мультфильма Гадкий я 3. 12 Комментариев Skvrlmrdrbjevsky отправлено 29 дней назад. А теперь можно ходить на фильмы по два-три раза в кино и всё равно нихуя не помнишь после просмотра, чего уж там
  Anatoli Renatowitsch Nasonow 97 957 953 nyttkertaa Гадкий я 3 - Русский Трейлер 2 (2017)MSOT - Kesto: 2:48. Официальные Трейлеры 1 793 244 nyttkertaa.
  В новой части мультика Гадкий Я 3(2017) Грю решает окончательно завязать с злодейским прошлым Создатели мультфильма решили сделать полноценную трилогию, и отсняли третью часть картины.
  Published On May 24, 2017. Category: Film Animation. Финальный русский трейлер мультфильма Гадкий я 3 (2017)Премьера (РФ) - 29 июня 2017, UPI. Грядет третье пришествие.
  Гадкий я. Категории: hd 1080, Мультики, Kомедии, Семейные Год премьеры: 2010 Комментариев: 25 Регистрация: 26 классный мульт бобольше бы частей ещо.
  Грядет третье пришествие. Миноьны снова в деле! Долгожданный мультфильм Гадкий Я — 3 стартует в кинотеатрах с 29 июня 2017 года. 23 мая телекомпания Universal Pictures Russia порадовала зрителей третьим русским роликом о Миньонах.
  Вы можете смотреть онлайн Гадкий я 3 мультфильм 2017 бесплатно в хорошем HD720 качестве без регистрации 2017 Физрук 4 сезон (сериал 2017) Наследники сериал 10,11 серия (2017) Акватория 41,42 серия (сериал 2017) Сериал Универ.
  Гадкий я 3. Год: 2017 Не так давно в открытых источниках появилась информация о том, что третья часть анимационной истории Гадкий Я должна выйти на экраны в 2017г.
  Новые мультики 2017 русские трейлеры -Комедийный мультфильм "ГАДКИЙ Я 3" 2017 Русский ТРЕЙЛЕР ТАЧКИ 3 (2017)Русский ТРЕЙЛЕР 2 (МУЛЬТФИЛЬМ) - Продолжительность: 2:44 Русские Трейлеры 459 357 просмотров.
  Toggle navigation. 011 88 88 88. Фильмы Трейлер. Гадкий я 3. 6+. Комедия. Трейлер. О фильме 18+. Трейлер. Планета обезьян: Война.
  21:40. Чудо-женщина. фантастика, фэнтези, боевик, приключения 16+ Гадкий я 3. мультфильм, фантастика, боевик, комедия, приключения, семейный 6+.
  Сиквел мультфильма Гадкий я 2 расскажет историю бывшего злодея Грю. Он решает встать на правильный путь и получить одобрение других 27 ноября 2014 03:30.
  Релевантные слова:
  Гадкий я 3 мультфильм скачать торрент
  кино Гадкий я 3
  Гадкий я 3 худ мультфильм
  Гадкий я 3 онлайн в хорошем качестве
  Гадкий я 3 смотреть онлайн hd
  Гадкий я 3 мультфильм 2017 онлайн
  Гадкий я 3 смотреть онлайн в хорошем качестве
  Гадкий я 3 скачать торрент в хорошем качестве
  Гадкий я 3 мультфильм онлайн
  смотреть кино Гадкий я 3
  Хиты:
  [url=http://marocano.cforum.info/t51718-535.htm#p60525]Сплит фильм скачать торрент #535[/url]
  [url=http://myriadstars.in/kaarteekamaasam/index.php?topic=410449.new#new]Сплит 2017 смотреть онлайн кино #079[/url]
  [url=http://ch0kapix.elisae.org/forum/viewtopic.php?pid=6164#p6164]Могучие рейнджеры онлайн #276[/url]
  [url=http://homelessresources.net/smf/index.php?topic=128537.new#new]посмотреть фильм Могучие рейнджеры #027[/url]
  [url=http://tarantofans.altervista.org/showthread.php?tid=248219]Сплит худ фильм #702[/url]
  [url=http://forum.jingwholesale.com/viewtopic.php?f=2&t=137395]Босс-молокосос смотреть онлайн 2017 в хорошем качестве #119[/url]
  [url=http://derbot.de/viewtopic.php?f=8&t=122613]Сплит торрент скачать #046[/url]
  .

 • June 19, 2017, 6:13 pm - Glennaapode

  [url=http://asuh.hawaii.edu/drhazelton/cheap_clozapine_online_no_prescription_clozapine_no_prior_prescription ]Clozapine NO PRESCRIPTION Cheap[/url]. Lethal Dose Aspirin Mg Kg Lisinopril Purchase On Line No Prescription Fast Delivery Furosemide American Association Of Equine Practitioners Does Viagra Work For Women Impotence In Men . Prozac And Mood Swings Medication Acyclovir Renal Impairment . Amoxicillin Dose Ear Infection Coffee And Caffeine Allergy Zocor Pci Moa Aspirin Like Ciprofloxacin Chronic Suppurative Otitis Media Viagra Sale Online Uk
  [url=http://www.alcoholandolderhealth.co.uk/forums/topic/buy-fluconazole-order-online-fluconazole-online-pharmacy-canada]Fluconazole Online Pharmacy Canada[/url] [url=http://www.av200.org/forums/forum/general-discussion]BUY Vasaka Fedex Overnight, Vasaka Fast Delivery saturday[/url] [url=http://www.red-work.com/forum/saludos-y-presentaciones/28487-lisinopril-delivery-fast-buy-lisinopril-capsules]Lisinopril Delivery Fast -] Buy Lisinopril Capsules[/url] [url=http://geoprisms.org/forums/topic/buy-viagra-professional-buy-now-buy-viagra-professional-tablets-online]Buy Viagra Professional Online No Rx[/url] [url=http://www.alcoholandolderhealth.co.uk/forums/topic/buy-cheap-latisse-no-prescription-latisse-no-prescription-pharmacy]Buy Cheap Latisse NO PRESCRIPTION, Latisse NO PRESCRIPTION Pharmacy[/url] Zantac Insomnia Peptic Ulcer Levitra In Germany 13-06 “Improving the Health and Productivity of State&nbsp;... [url=http://projectlyme.org/forums/forum/new-forum]Cheap Baclofen No Prescription[/url] [url=http://cryptocommunities.org/index.php?topic=684149]Amikacin at Best Online Drugstore, Cheap Amikacin No Script[/url] [url=http://www.salutron.com/forums/forum/how-does-lorem-ipsum-betrasd]Best Online Couple Pack Pharmacy No Prescription[/url] [url=http://www.av200.org/forums/forum/general-discussion]http://www.av200.org/forums/forum/general-discussion/[/url] Buy generic Paxil 40 mg today for up to 75% off retail cost at your pharmacy with PS Card.
  Organic Allergy Bedding Dust Mite Covers
  [url=http://www.herballove.com/forum/buy-actimoxi-money-order-no-prescription-actimoxi-online-pharmacy-canada]Actimoxi Online Pharmacy Canada Actimoxi Money Order No Prescription[/url]

 • June 16, 2017, 10:20 pm - Glennaapode

  http://www.alcoholandolderhealth.co.uk/forums/topic/buy-ciprofloxacin-for-cheap-buy-ciprofloxacin-online-visa - Buy Ciprofloxacin Online Visa https://pharmaken.net/forums/topic/buy-terbinafine-online-order-terbinafine-mastercard - Terbinafine Money Order No Prescription http://www.binaryoptions.ac/forums/topic/buy-cheap-methotrexate-purchase-with-mastercard-buy-methotrexate-pharmacy - Buy CHEAP Methotrexate Purchase With Mastercard, Buy Methotrexate Pharmacy http://bbs.he.99.com/showthread.php?p=2276557#post2276557 - Cheap Levoxyl By FedEx, Buy Levoxyl Online In Canada http://geoprisms.org/forums/topic/cheap-darifenacin-generic-brand-free-shipping-darifenacin - http://geoprisms.org/forums/topic/cheap-darifenacin-generic-brand-free-shipping-darifenacin/ Ramipril Atenolol Angiotensin Converting Enzyme Non Drowsy Allergy Runny Digoxin Cheap http://www.tiga.org.hk/forum/4-General-golf/240415-Buy-Amoxicillin-Tablets-Now---Cheap-Amoxicillin-Tablets-COD#240415 - Buy Amoxicillin Tablets Now - - Cheap Amoxicillin Tablets C.O.D http://www.pacname.org/forums/topic/buy-oxcarbazepine-no-doctor-prescription-oxcarbazepine-online-fed-ex - http://www.pacname.org/forums/topic/buy-oxcarbazepine-no-doctor-prescription-oxcarbazepine-online-fed-ex/ http://www.hosannafirst.org/forums/topic/buy-cyclopentolate-online-purchase-buy-cyclopentolate-saturday-delivery - No prescription saturday delivery Cyclopentolate http://www.alcoholandolderhealth.co.uk/forums/topic/buy-cefuroxime-echeck-no-prescription-buy-cefuroxime-money-order - Buy Cheap Cefuroxime With Mastercard Season Allergy Symptoms Allergic Conjunctivitis
  Information On Naproxen The Drug
  - Order Lasix Without Over The Counter. Taking Diclofenac And Ibuprofen Together Nabumetone Relafen Ramipril For High Blood Pressure Angiotensin Converting Enzyme And Prozac Toprol Xl No Prescription Generic Clomid . Birth Control Pills Asthma, Atomoxetine Depression . Buy Spiriva Safely Online Every Other Day Propecia Finasteride Stop Migraine Treatment Valtrex Treat Shingles Varicella Zoster Virus Generic Antabuse For Auction With Prescription Ventolin Tab 2 Mg, Ventolin Asthma Online, Ventolin Respirator Solution 5mg Ml.
  http://www.herballove.com/forum/order-viagra-women-overnight-mastercard-cheap-viagra-women-free-shipping - Cheap Viagra For Women Free Shipping Order Viagra For Women Overnight With Mastercard

 • June 15, 2017, 3:22 am - Kennassews

  Levitra For Bph <a href=http://viacheap.com>online pharmacy</a> Como Comprar Kamagra Best Price For Pfizer Viagra <a href=http://buy-cheap-kamagra-pills.kamagpills.com>Buy Cheap Kamagra Pills</a> Baclofene Definition Order Female Viagra Online <a href=http://priligy-dapoxetine-buy.priliorder.com>Priligy Dapoxetine Buy</a> Real Finasteride Drugs Shipped Ups Cialis Ou Viagra Que Choisir <a href=http://buy-generic-levitra.buylevi.com>Buy Generic Levitra</a> Lexapro Online Without A Prescription Prix Reel Viagra <a href=http://cial40mg.com/cialis-20mg-price.php>Cialis 20mg Price</a> 24 Pharmacy Canadian

 • May 9, 2017, 8:25 am - MichaCuctisp

  Sinusitis Treatment Amoxicillin Keflex In Renal Impairment <a href=http://byuvaigranonile.com>viagra</a> Usa Pharmacy Online Nebenwirkungen Cialis Nierenschmerzen

 • April 19, 2017, 8:08 pm - Ionkeete

  sheardt <a href=http://buytadalafilonrx.com>buy cialis via paypal</a> mawaref <a href= http://buytadalafilonrx.com >buy cialis lowest price</a> bweekm

 • April 19, 2017, 10:25 am - Kqzkeete

  qdifferenceu <a href=http://buytadalafilonrx.com>buy cialis uk online</a> useemu <a href=http://buytadalafilonrx.com>buytadalafilonrx.com</a> isharez

 • March 31, 2017, 10:36 am - wozoogukelgi

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 31, 2017, 10:16 am - egeazafecica

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 30, 2017, 7:50 pm - uwmowueduni

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 30, 2017, 4:17 am - ayetoxdesogax

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 30, 2017, 3:58 am - vexafigukges

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 29, 2017, 3:05 pm - eyoeamf

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 29, 2017, 2:43 pm - ixifinizaw

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 29, 2017, 2:28 am - ewaiyayej

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 29, 2017, 2:08 am - aviznav

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 28, 2017, 3:02 am - acadunogaqako

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 28, 2017, 2:43 am - dqabfiba

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 27, 2017, 2:34 pm - Robepiplect

  Viagra 100mg Erfahrung <a href=http://strattera.ccrpdc.com/atomoxetine-without-prescription.php>Atomoxetine Without Prescription</a> Order Cialis Online Usa Menosan <a href=http://accutane.rxbill7.com/where-to-buy-accutane-online.php>Where To Buy Accutane Online</a> Secure On Line Doryx Real Free Consultation Acquistare Levitra Originale <a href=http://kamagra.rxbill7.com/buy-online-kamagra.php>Buy Online Kamagra</a> Priligy Precio Farmacia Propecia Without Pharmacy <a href=http://strattera.ccrpdc.com/low-price-strattera.php>Low Price Strattera</a> Viagra Online Buy Generic Viagra <a href=http://strattera.rxbill7.com/cheap-strattera-tablets.php>Cheap Strattera Tablets</a> Acheter Cialis Au Canada Acquisti Sicuri Kamagra <a href=http://lasix.mdsmeds.com/cheap-lasix-usa.php>Cheap Lasix Usa</a> Propecia Valor Zithromax Tabs <a href=http://inderal.rxbill7.com/inderal-generic.php>Inderal Generic</a> Precio De Viagra En Farmacia Amoxicillin And Beer <a href=http://nolvadex.mdsmeds.com/cheapest-nolvadex.php>Cheapest Nolvadex</a> Overnight Zithromax Mail Order Celebrex <a href=http://zithromax.mdsmeds.com/azithromycin-generic.php>Azithromycin Generic</a> Zentel Helmidazole No Doctors Consult Cialis Pfizer Levitra <a href=http://prozac.rxbill7.com/fluoxetine-tablets.php>Fluoxetine Tablets</a> Elontril Online Doryx From Canada Amex Accepted <a href=http://prednisone.ccrpdc.com/canadian-cheap-deltasone.php>Canadian Cheap Deltasone</a> Cheep No Prescription Cialis Cialis Kaufen Polen <a href=http://levitra.usamedz.com/levitra-free-trial.php>Levitra Free Trial</a> Generika Cialis Forum Acheter Viagra Belgique Sans Ordonnance <a href=http://prednisone.rxbill7.com/deltasone-price.php>Deltasone Price</a> Viagra Cialis Controindicazioni Uschemist On Line <a href=http://priligy.usamedz.com/buy-priligy-online-usa.php>Buy Priligy Online Usa</a> Pharmacy Rxone Dicount Cialis <a href=http://bakgol.com>acheter sildenafil</a> Priligy Mexico 2011 Viagra 100 <a href=http://propecia.mdsmeds.com/how-much-is-propecia.php>How Much Is Propecia</a> Kamagra Eu Online Propecia Canada <a href=http://lasix.usamedz.com/buy-online-lasix.php>Buy Online Lasix</a> Valtrex Discount Program Accutane Online For Sale <a href=http://lasix.rxbill7.com/map.php>Lasix Online Store</a> Algondones Pharmacies Prozac No Prescription Needed <a href=http://accutane.mdsmeds.com>Buy Accutane</a> Buy Propecia In Us Sans Ordonnance Amoxicillin Pharmacie En Ligne Ordonnance <a href=http://zithromax.mdsmeds.com/buy-online-zithromax.php>Buy Online Zithromax</a> Natural Alternative To Orlistat Buy Zithromax At Walgreens <a href=http://priligy.usamedz.com/priligy-pill.php>Priligy Pill</a> Buy Diflucan Online No Prescription Zithromax For Dogs <a href=http://prednisone.mdsmeds.com/deltasone-prednisone.php>Deltasone Prednisone</a> Achat Cialis Particulier Acheter Du Viagra Pas Cher En France <a href=http://zithromax.usamedz.com/cheap-cheap-zithromax.php>Cheap Cheap Zithromax</a> Propecia Generic Equivalent Pfizer Prezzo Kamagra <a href=http://doxycycline.ccrpdc.com/vibramycin-discount.php>Vibramycin Discount</a> Potenzmittel Viagra Cialis Und Kamagra Cialis Per Impotenza <a href=http://viagra.usamedz.com/price-generic-viagra.php>Price Generic Viagra</a> Valacyclovir Sale Usa Pharmacy Cialis <a href=http://kamagra.mdsmeds.com/cheap-kamagra-usa.php>Cheap Kamagra Usa</a> Finasteride Propecia Generica Y Sin Receta Is Levitra Dangerous <a href=http://accutane.usamedz.com/price-of-accutane.php>Price Of Accutane</a> Clomid Aide Accutane Buy Us <a href=http://doxycycline.ccrpdc.com/vibramycin-100mg.php>Vibramycin 100mg</a> Vpxl Will Clomid Help Deca Dick <a href=http://zithromax.usamedz.com/compra-zithromax-online.php>Compra Zithromax Online</a> Celebrex Kamagra Boots <a href=http://propecia.usamedz.com/propecia-pills-for-sale.php>Propecia Pills For Sale</a> Cialis Kamagra Propecia Alternativa <a href=http://cialis.rxbill7.com/tadalafil-generic.php>Tadalafil Generic</a> Buy Roacutan Viagra And Canada <a href=http://kamagra.rxbill7.com/kamagra-pill.php>Kamagra Pill</a> Generic Adderall Buy Canada Cialis En Suisse Forum <a href=http://propecia.usamedz.com/where-to-buy-propecia.php>Where To Buy Propecia</a> Viagra Kaufen Mit Paypal Bezahlen Ou Acheter Du Viagra Pharmacie <a href=http://antabuse.mdsmeds.com/cheap-antabuse-no-rx.php>Cheap Antabuse No Rx</a> Generic Levitra Professional 20mg Acheter Kamagra Pas Cher <a href=http://uspapz.com>buy viagra</a> Slimonil Priligy Generika Dapoxetine Kaufen <a href=http://doxycycline.mdsmeds.com/cheap-vibramycin-sales.php>Cheap Vibramycin Sales</a> Gelly Kamagra Is It Illegal To Buy Lasix Online <a href=http://euhomme.com>cialis online</a> Dutasteride Australia Cialis Generika Osterreich <a href=http://propecia.rxbill7.com/where-to-buy-propecia.php>Where To Buy Propecia</a> Tadalafil Generic Pharmacie Ligne <a href=http://nolvadex.mdsmeds.com/tamoxifen.php>Tamoxifen</a> Donde Comprar Cialis Online

 • March 27, 2017, 2:26 pm - ukofosos

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 27, 2017, 2:06 pm - atetefa

  http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/

 • March 4, 2017, 8:58 pm - Robepiplect

  20 Mg Cialis Online <a href=http://accutane.inpills.com/accutane-generic.php>Accutane Generic</a> Forum Levitra Generico Levitra De 5mg <a href=http://propecia.usamedz.com/cost-propecia.php>Cost Propecia</a> European Med Online American Pharmacy Coupons <a href=http://lasix.mdsmeds.com/acheter-lasix.php>Acheter Lasix</a> Rask Levering Cialis Cephalexin 6 Week Old <a href=http://propecia.ccrpdc.com/where-to-buy-propecia.php>Where To Buy Propecia</a> Keflex Topical Application Potenzmittel Cialis Tadalafil <a href=http://doxycycline.mdsmeds.com/doxycycline-generic.php>Doxycycline Generic</a> Cialis Taglich Forum Buy Cialis Online Credit Card <a href=http://xanaxr.com>Cheap Cialis</a> Baclofene Achat En France Cialis 20mg 20 Stuck <a href=http://doxycycline.rxdealz.com/purchase-vibramycin.php>Purchase Vibramycin</a> Ce Este Propecia Finasteride <a href=http://antabuse.inpills.com/internet-order-antabuse.php>Internet Order Antabuse</a> Propecia Itch Hair Loss Cephalexin Prgnancy <a href=http://levitra.usamedz.com/levitra-where-to-buy.php>Levitra Where To Buy</a> Viagra 50 O 100 Venta De Cialis Generico En Espana <a href=http://priligy.ccrpdc.com/priligy-dapoxetine-60mg.php>Priligy Dapoxetine 60mg</a> Isotretinoin find Cialis Generico En Valencia <a href=http://priligy.rx-cs17.com/order-priligy-dapoxetine.php>Order Priligy Dapoxetine</a> Clomid Essai Ovulation Comparatif Viagra Generique Levitra <a href=http://nolvadex.inpills.com/buy-nolvadex-online-cheap.php>Buy Nolvadex Online Cheap</a> Doxycycline Where To Purchase Kamagra Quick Coupon <a href=http://levitra.usamedz.com/levitra-free-trial.php>Levitra Free Trial</a> Nolvadex Over Counter Baclofen Tablet <a href=http://prozac.rxbill7.com/cheap-prozac-generic.php>Cheap Prozac Generic</a> Precio De Cialis Generico En Aguascalientes Buy now worldwide isotretinoin shop <a href=http://nolvadex.inpills.com/tamoxifen-citrate.php>Tamoxifen Citrate</a> Ox Order Viagra Pills Online <a href=http://prozac.rx-cs17.com/fluoxetine-generic.php>Fluoxetine Generic</a> Propecia Minoxidil Before Wirkung Von Viagra 100 Mg <a href=http://viagra.rxbill7.com/buy-real-viagra-online.php>Buy Real Viagra Online</a> Pildora Propecia Cialis In Slovenia <a href=http://viagra.inpills.com/generic-viagra-buy.php>Generic Viagra Buy</a> Cialis Levitra Cialis Precio Farmacia <a href=http://viagra.usamedz.com/cheap-viagra-100mg.php>Cheap Viagra 100mg</a> Cialis Soft Generico Priligy And Cialis Together <a href=http://inderal.mdsmeds.com/mail-order-inderal.php>Mail Order Inderal</a> Kamagra Gel France Staxyn <a href=http://lasix.usamedz.com/generic-lasix-buy.php>Generic Lasix Buy</a> Euro Pharmacy Online Propecia Success Stories Hair Loss <a href=http://nolvadex.mdsmeds.com/nolvadex-pharmacy.php>Nolvadex Pharmacy</a> Free Shipping Finasteride Cialis En Generique <a href=http://inderal.inpills.com/propranolol-order.php>Propranolol Order</a> Wellbutrin Mexico Pharmacy Online Pharmacy Panic Attack Medicines <a href=http://xenical.rx-cs17.com/order-alli.php>Order Alli</a> On Line Pharmacy No Prescription Needed Levitra Vendita Farmacia <a href=http://priligy.rxbill7.com/buying-pills-online.php>Buying Pills Online</a> Generika Viagra 25mg Tadacip Online Pharmacy <a href=http://levitra.inpills.com/buy-levitra.php>Buy Levitra</a> Amoxicillin And Motrin Comprare Cialis Farmacia <a href=http://prednisone.rxbill7.com/cost-of-deltasone.php>Cost Of Deltasone</a> Bentyl Australia Delivered On Saturday Without Rx Buy Levitra De Como Y Celisborrar X <a href=http://amoxil.mdsmeds.com/amoxil-250mg-price.php>Amoxil 250mg Price</a> Dosage Cialis 20 Cialis Soft Cialis <a href=http://prozac.ccrpdc.com/prozac-prices.php>Prozac Prices</a> Zithromax More Drug Side Effects Best Buy Isotretinoin Skin Health No Doctor London <a href=http://cialis.inpills.com/cialis-cost.php>Cialis Cost</a> Viagra Da 50 Discount Generic Zentel Real From Canada Overseas Shop <a href=http://prednisone.inpills.com/order-prednisone-online.php>Order Prednisone Online</a> Amoxicillin Small Intestine Overgrowth Syndrome Levitra Compresse <a href=http://strattera.rxbill7.com/atomoxetine-cost.php>Atomoxetine Cost</a> Viagra Rezeptfrei Wo Buy Prescription Levitra <a href=http://viagra.ccrpdc.com/viagra-online-online.php>Viagra Online Online</a> Propecia En Parejas Flagyl 400 Er <a href=http://priligy.rx-cs17.com/priligy-usa-sale.php>Priligy Usa Sale</a> Cephalexin 500mg Capsules Viagra Pills Mexico <a href=http://accutane.usamedz.com/sotret.php>Sotret</a> Amoxicillin Dosage Adult Seine <a href=http://clomid.ccrpdc.com/clomid-pill.php>Clomid Pill</a> Over Night Presidone Cialis Sample Pack <a href=http://clomid.rxbill7.com/clomid-order.php>Clomid Order</a> Lasix Mexico Propecia Tablets For Sale <a href=http://ciaolis.com>cialis</a> Cialis Comprar Paypal Generic Male Enhancement Pills <a href=http://antabuse.rx-cs17.com/antabuse-cost.php>Antabuse Cost</a> Buy Cialis Online Europe Can You Give Amoxicillin With Milk <a href=http://accutane.ccrpdc.com/buy-accutane-uk.php>Buy Accutane Uk</a> Preise Cialis Generika Viagra Histoire <a href=http://prozac.usamedz.com/prozac-usa.php>Prozac Usa</a> Quanto Costa Il Cialis Da 20 Mg Dyazide Without A Prescription <a href=http://propecia.rxdealz.com/buy-propecia-online-usa.php>Buy Propecia Online Usa</a> Cialis Come Si Prende Buy Fincar 5mg Cheap <a href=http://xenical.rxdealz.com/buy-generic-xenical-online.php>Buy Generic Xenical Online</a> Viagra Kaufen Ohne Visa Buy Cialis 20mg Europe <a href=http://levitra.ccrpdc.com/levitra-brand-name.php>Levitra Brand Name</a> Acheter Cytotec En Ligne Fed Ex Cialis For Sale Philippines <a href=http://strattera.inpills.com/ordering-strattera-online.php>Ordering Strattera Online</a> Acheter Viagra Generique Pas Cher Temovate <a href=http://accutane.rxbill7.com/accutane-canada-buy.php>Accutane Canada Buy</a> Trusted Tablets Viagra Keflex Treat Urinary Tract Infection <a href=http://lasix.usamedz.com/cheap-lasix-fast.php>Cheap Lasix Fast</a> Crotamiton Herb Viagra Pfizer Acquisto <a href=http://kamagra.usamedz.com/sildenafil.php>Sildenafil</a> Levitra Effet Dapoxetina Precisa Receita <a href=http://lasix.inpills.com/purchase-lasix-usa.php>Purchase Lasix Usa</a> Cialis Rosa